Ağrı Haber

Van Yyü, Katar Ve Ürdün'de 'Tömer' Açacak

Gündem

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Battal:- "Üniversite olarak uluslararası düzeydeki hedefimiz, TÖMER açtığımız ülkelerdeki öğrencilerin daha lise döneminde Türkçeyi öğrenmesini sağlamak, Türkiye'ye gelebilecek düzeyde, altyapısı güçlü öğrenciler yetiştirmektir"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), yurtdışına açılım programı kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ardından Katar ve Ürdün'de de Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) açmak için çalışma başlattı.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, yaptığı açıklamada, üniversite olarak uluslararası alanda varlık gösterdiklerini ve bunun için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Daha önce IKBY'de TÖMER açtıklarını kaydeden Battal, şimdi de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın ambargo uyguladığı Katar ve Ürdün'de de açmak için girişimde bulunduklarını aktardı.

Katar ve Ürdün'de kurmayı planladıkları merkezler için eylül ayına randevu aldıklarını belirten Battal, "Üniversite olarak uluslararası düzeydeki hedefimiz, TÖMER açtığımız ülkelerdeki öğrencilerin daha lise döneminde Türkçeyi öğrenmesini sağlamak, Türkiye'ye gelebilecek düzeyde, altyapısı güçlü öğrenciler yetiştirmektir. Bunu başaracağımıza inanıyoruz." dedi.

- "TÖMER'le Irak'taki dil sonunu çözmeyi hedefliyoruz"

Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle ve Salahaddin Üniversitesiyle ortak girişimle Erbil'de TÖMER açtıklarını anımsatan Battal, şöyle devam etti:

"Kuzey Irak Bölgesi'nden ülkemize çok sayıda öğrenci gelmesine rağmen halen yeterince alamadığımız kanaatindeyiz. Bunun en önemli etkenlerinden biri de dil problemi. İnşallah TÖMER ile oradaki Türkçe öğrenim sorununu çözmüş olacağız. Dolayısıyla öğrenciler daha lisedeyken, Türkçeyi öğrenmiş ve sertifikalarını almış olacaklar. Liseyi bitirdiğinde de üniversitemizi ve diğer illerimizdeki üniversiteleri tercih ederek, ülkemize geleceklerdir. 2014'de Yükseköğretim Kuruluna bununla ilgili talepte bulunduk. O dönem çalışmalar başlamıştı. Şimdi bu çalışmaların hızlandırıldığını gördük. Eğer, üniversitelerin yurt dışında şube kurma imkanı oluşturulur ve buna izin verecek kanuni düzenlemeler yapılırsa, inşallah onunla alakalı da çalışmalarımızı hızlandıracağız. Kuzey Irak'ta üniversitemizin şubesini de kurmak suretiyle eğitim, öğretim ve sağlık alanında da etkin bir hizmet sunmaya devam edeceğiz."

- "İran'la denklik sonumuz var"

Üniversitelerinde İran'dan 50 civarında öğrencinin bulunduğunu aktaran Rektör Battal, "İranlı öğrenciler özellikle sağlık bilimlerine rağbet ediyorlar. Bizler de bu anlamda İran ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ancak İran'la denklik sorunumuz var. İran, Türkiye'deki birçok üniversitenin sağlık bilimleri denkliğini kabul etmiyor. Eğer bu denklik sorununu çözersek, önümüzdeki günlerde İran'dan çok ciddi sayıda öğrenci alabiliriz." ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.