VAN - Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından (YYÜ), "Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi" kapsamında çalıştay düzenlendi.
Kentteki bir otelde DAKA desteğiyle düzenlenen çalıştayda, çeşitli sunum ve slayt gösterileri yapıldı.
Çalıştay öncesi veliler adına bir konuşan Vesile Hülük, 7 çocuğunu babasız olarak okutup büyüttüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Allah'a çok şükür 7 çocuğumu okuttum, bugüne kadar getirdim. Allah'ıma çok şükür, çocuklarımdan biri matematik öğretmenliğini, kızım tarih öğretmenliğini, diğer çocuklarım da farklı sınıflarda okuyor. Bir anne olarak göğüs gerdim, çalıştım, çabaladım, babasız bugüne kadar getirdim. Özellikle Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Salih Aşkan'a çok teşekkür ederim. Onların sayesinde, destekleriyle çocuklarımı okuttum. Öğretmenleri sayesinde bir yere geldiler. Onlara karşı her zaman saygım, sevgim var. İnşallah çocuklarım onlar gibi birer öğretmen olur ve onların da öğrencileri olur."
Vali İbrahim Taşyapan ise öğrenciler arasında rekabetin oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Allah'ın insanoğlunu en mükemmel şekilde ve eşit yarattığını belirten Taşyapan, şunları ifade etti:
"Öğrenciye ilgi gösterirsek başarısı artar. Çocukları kendi içerisinde yarıştıracağız. Aynı sınıftaki çocukları, okullarımızı yarıştıralım. Müdürlerimiz yarışsın ve ayrıca müdürlerimiz öğretmenlerimizi yarıştırsın. İlimizin bir sorunu da dışarıdan ilk atamalarla öğretmenlerin gelmesi. Her işin bir acemiliği vardır. Onun için yeni öğretmenlerimize, onlara motivasyon olacak şekilde ilgi gösterirsek, onlar da çocuklarımıza ilgi gösterecektir. Çocuklarımızın hangi okula gittiğini, derslerinin nasıl olduğunu bilmiyorsak başarı da olmaz. Problemlerin temelinde mutlaka eksik yaptığımız bir şey vardır."
Programda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da tek bir nokta üzerinde takılınıp kalındığı taktirde eğitimde istenilen başarının elde edilemeyeceğine vurguladı.
Battal, şöyle konuştu:
"Eğitimi irdelerken, bileşenlerinin doğru şekilde ortaya konması gerektir. Eğitim annedir, babadır, ev ortamıdır, çevredir, amcadır, dayıdır, teyzedir, okuldur, öğretmendir, valiliktir, milli eğitimdir, belediyedir. Hülasa eğitimi almak isteyen muhatabın irtibatlı olduğu her şeydir. Dolayısıyla eğitime bütün unsurlarıyla yaklaşmamız lazım. Eğitim fakültesi olarak Türkiye'de ortalama ilk 5'e girdik. Öğrenci profilimiz yüzde 75 ile 80'i bu bölgenin çocukları. Yani Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizin çocukları. Yüzde 30'u da Van'dan gelen çocuklar. Şimdi üniversitemiz bu tür sınavlarda ilk 5'i paylaşabiliyorsak, demek ki eğitimde küçük dokunuşlarla başarıyı elde edebiliriz."
Konuşmaların ardından 5 grup halinde devam eden çalıştaya, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, DAKA Genel Sekreteri Yaşar Emin Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kurum ve okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.
Konuklar programın ardından Anadolu Ajansı (AA) Van Muhabiri Özkan Bilgin'in açtığı fotoğraf sergisini gezdi.