Bitlis'in Ahlat ilçesindeki taş ustaları, havaların ısınmasıyla özel yapıların mimarisinde ve tahrip olan tarihi eserlerin onarımında kullanılan Ahlat taşını çıkarmak için ocaklarda çalışmalara başladı.
Ülkede genellikle özel mimari yapılarda kullanılan Ahlat taşı, estetik görünümü ve kendine has yalıtım özelliğiyle binaları süslüyor. Havaların ısınmasıyla ocaklarda işbaşı yapan Ahlatlı taş ustaları, Ahlat taşını asırlardır sürdürdükleri geleneksel yöntemlerle çıkarıyor.
Ahlat taşının çıkarılmasında titiz çalışma yürüten ustalar, bu taşla ev, cami, minare, çeşme, kemer, köprü gibi birçok tarihi eserin inşa edildiğini belirtti.
Ustalardan Cem Nacaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla ilçeye 15 kilometre mesafedeki ocaklarında işbaşı yaptıklarını söyledi.
Çalışmaları geleneksel yöntemlerle sürdürdüklerini belirten Nacaroğlu, bu yıl sezonu bir hafta erken açtıklarını ifade etti.
Nacaroğlu şöyle konuştu:
"Sabah erkenden kazma ve küreklerle toprak altındaki taş kütlesinin etrafını temizledikten sonra, kayayı yerinden ayırıyoruz. Daha sonra çivi ve balyozla taşı parçalara bölüp çıkarıyoruz. Taşın durumuna göre günlük belirlediğimiz sayı kadar çıkarıp, hava kararınca evimize dönüyoruz.Yıllardır geçimimizi bu taşları satarak sağlıyoruz. Bu taşı yurt içi ve yurt dışına pazarlıyoruz."
Ocaklardan beyaz, kırmızı ve siyah renklerde taş çıkarıldığını kaydeden Nacaroğlu, renkler gibi taşların özelliklerinin de farklı olduğunu ifade etti.
Nacaroğlu, "Renklerin özellikleri de ayrı ayrı. Beyaz taş daha sert oluyor. Ocağın toprağa en yakın yerinden beyaz, bir altında kırmızı, en altta ise siyah taş çıkıyor. Bunların içinde en nadir bulunan beyaz taştır. Dolayısıyla en pahalı olandır. Kırmızı ve siyah taşlar aynı fiyata satılıyor." diye konuştu.