Bitlis Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Eşref Aslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 40 mesleğe, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini bildirdi.
Aslan, yaptığı açıklamada, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun çalışma yaşamını kolaylaştırması ve tehlike durumlarının minimize edilmesine yönelik olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca bir takım tedbirler alındığını hatırlattı.
Bu amaçla Resmi Gazetede yayımlanan tebliğde, inşaat ve otomotiv sektöründe tehlikeli ve çok tehlikeli olan 40 mesleğe, "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini anımsatan Aslan, şöyle konuştu:
"Tebliğin Resmi Gazetede yayım tarihinden itibaren bir yıl sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması yasaklanmıştır. Tebliğe göre işverenlerin belirtilen mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişileri çalıştırma zorunluluğu 25 Mayıs 2016 tarihinde başlamaktadır. Belirtilen tarihten itibaren İş Müfettişlerinin denetimleri sonucu, belge zorunluluğu bulunan mesleklerde belgesiz eleman çalıştırdığı tespit edilen iş yerlerinde işverene, her bir çalışan için 500 lira idari para cezası uygulanacaktır. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi aranmaz. Bu belgelere sahip olan kişiler bu sorumluluktan muaftırlar. Belge zorunluluğu getirilen bu mesleklerle ilgili olarak da, sınav ve belgelendirme sürecinde talepte bulunanlara bakanlıkça destekte bulunulmaktadır."
Aslan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olanların 31 Aralık 2017 tarihine kadar belge masrafı ve sınav ücreti ile 1 Ocak 2018 tarihinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını söyledi.
Fondan karşılanan bu desteklerden kişilerin bir kez faydalanacağını aktaran Aslan, belirtilen mesleklerde çalışan veya bu mesleklerde eleman çalıştıran işverenlerin mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almalarının faydalarına olacağını kaydetti.
Aslan, "Bu konuda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarla, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlıkları veya ilgili kamu kurumlarıyla irtibata geçilerek iş ve işlemler hakkında bilgi sahibi olunabilir ve mağduriyetlerin önüne geçilmiş olur" dedi.