BİTLİS (AA) - Bitlis'in Ahlat ilçesinde, bedensel engelli oğlunun karşılaştığı sorunlar üzerine Ahlat Engeliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni kuran Neslihan Akdemir, ilçedeki engellilere umut oldu.
Kurduğu dernekle birçok engelinin ve ailelerinin sesi olan Akdemir, kısa sürede hayata geçirdiği çalışmalarla engellilere hem annelik hem başkanlık yapıyor.
Girişimleriyle ilçede 9 engelliyi tekerlekli ve akülü sandalyeye kavuşturan Akdemir, tüm engellilerin şehir içi ulaşımından ücretsiz yararlanmalarını, okul çağına gelip de okula gidemeyen 6 engellinin de eğitime kazandırılmasını sağladı.
Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 yaşındaki engeli oğlunun karşılaştığı sorunlardan yola çıkarak Ahlat Engeliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni kurduğunu ve derneğin şu an 20 engelli üyesinin bulunduğunu söyledi.
Engelli annesi olarak birçok problem yaşadığını anlatan Akdemir, şunları kaydetti:
"Oğlum 7 yaşında. İlkokul ikinci sınıf öğrencisi. Geçtiğimiz yıl Atatürk İlköğretim Okulu'nda eğitimine başladı. Taşımalı sistemle eğitime devam etti. Bir engelli annesi olarak çok problem yaşadım. Bunların çözümü için birçok kuruma başvurmama rağmen sesimi yeterince duyuramadım. Bir dernek kurarak bu problemleri aşacağımızı düşündüm. Geçtiğimiz yıllarda çocuğumu okula kendi imkanlarımla götürüyordum. Bireysel olarak başvurularımdan sonuç alamadığım için derneği kurup, sorunları dernek üzerinden çözme yoluna gittim."
- Engelli aileleri, devletin tanıdığı imkanları bilmiyor
Engelli annesi olarak, engellilerin yaşadığı sorunları iyi bildiği için gerekli başvuruların ardından derneği kurduğunu belirten Akdemir, dernek çatısı altında daha başarılı faaliyet yürüttüğünü ifade etti.
Devletin engelli vatandaşlar için tüm imkanları sağladığını ancak engelli ailelerin birçoğunun bu imkanlardan haberdar olmadığını aktaran Akdemir, engellilerin devletin tanıdığı imkanlara daha rahat ulaşmalarını sağladıklarını söyledi.
Akdemir, şöyle konuştu:
"İlk olarak bulunduğumuz binada asansör olmadığı için oğlum için evde eğitim başvurusunu yaptım. Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ederek 6 engelli öğrenciyi taşımalı kapsamında okula kazandırdık. Ayrıca engellileri devletin tanıdığı imkanlardan haberdar ediyoruz. Verdiğimiz bilgi sayesinde köyde ikamet eden ve engelli çocukları olan iki aile, çocuklarının evde eğitim görmesi için Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdu. Artık onlar da evde eğitimlerini tamamlayabilecek. Engellilerin eğitimden yoksun kalmamasını amaçlıyoruz. Birçok çocuk bedensel engelli, ancak zihinsel olarak çok zeki. Bunların eğitime kazandırılması lazım. Biz dernek olarak her zaman onların yanındayız."
Akdemir'in 7 yaşındaki engelli oğlu Oğuzhan'a, Milli Eğitim Bakanlığı'nın evde eğitim hizmetleri kapsamında evde ders veren öğretmen Mustafa Oruç ise eğitim çağında olup da okula gidemeyen öğrencilere, evde eğitim hizmeti verdiklerini kaydetti.
Oruç, "Oğuzhan da bu öğrencilerimizden biri. Bu eğitime 5 ay önce başladığımızda Oğuzhan kalem tutmakta, okumakta zorlanmaktaydı. 5 ayda Oğuzhan bütün harfleri tanıdı ve yazmaya başladı. Artık basit kelime ve cümleleri okuyabiliyor" ifadelerini kullandı.