Bitlis'te restoresi yapılmayan tarihi evlerin, madde bağımlıların mekanı haline geldiği iddia edildi.
Zeydan Mahallesi'nde bulunan tarihi evler, madde bağımlıların uğrak yeri haline gelince mahalle sakinlerini tedirgin etmeye başladı.
Zeydan Mahallesi Muhtarı Hikmet Kandemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahallesindeki yıkılmış tarihi evlerin madde bağımlıların uğrak yeri olduğunu iddia ederek, yetkililerden yardım beklediğini söyledi.
Mahallesinde 15 tescilli tarihi evin olduğunu ve vatandaşların onarımını yapamadığını ifade eden Kandemir, şöyle konuştu:
"Dört dönemdir muhtarım. Son zamanlarda mahallede bulunan tarihi evler bağımlıların uğrak yeri oldu. Bu konuda bir an önce devletten destek bekliyoruz. Bunlar ya tamamen yıkılsın ya da onarılsın. Çünkü gençlerimiz işsizlik arttıkça daha çok uyuşturucu bağımlısı oluyor. Mahallenin her geçen gün nüfusu düşüyor. Mahallede bulunan evlerin yüzde 80'i tarihi yapıdır. Bu evlerin bir kısmı yapıldı, bir kısmı ise maliyeti çok fazla olduğu için yapılmadı. Bu evler de zaman içinde yıkılıyor."
- "Çocuklarımız dışarıda oyun oynayamıyor"
Gecenin yarısı mahalle sakinlerinin kendisini aradığını ve yıkılmış tarihi evlerden sesler geldiğini ve bundan rahatsızlık duyduklarını söylediğini anlatan Kandemir, şöyle konuştu:
"Emniyeti arıyorum. Polis geldiği zaman gecenin karanlığından faydalanan madde bağımlıları kaçmayı başarıyor. Tarihi evlerin çok sayıda kapısı var. Zaten yakalanan kişiler ise 'ben sadece kullanıcıyım' deyip ceza almıyor. Ayrıca VEDAŞ mahalle aralarında aydınlatma yapmıyor. Tabi karanlık olan sokaklardan bağımlılar kolay bir şekilde kaçıyor. Öyle bir duruma geldik ki çocuklarımız artık dışarıda oyun oynayamıyor. Kız çocukları akşam okuldan eve gelirken, korkuyor. Zaten bir çoğunun ailesi gidip okuldan kızlarını alıyor. Biz sadece mahallemizde huzurlu yaşamak istiyoruz. Ayrıca yetkililerden gençlerimizin tedavi edilmesini ve onlara sahip çıkılmasını istiyoruz."
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şahin Koçi ise tescilli tarihi evlerin onarımları için başvuruları kabul ettiklerini ancak çok az sayıda kişinin başvurduğunu belirtti.
Tescili ev sahiplerinin biraz daha duyarlı davranarak müdürlüğe başvurması gerektiğini belirten Koçi, "Aldığımız başvuruları Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuyoruz. Bakanlık onayı çıktıktan sonra evi restore ediyoruz. Tescilli ev sahiplerinin çoğu il dışında olduğu için bize başvurmuyor. Ev sahiplerinin biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz. Her yıl ilan vermemize rağmen kimse gelip başvuruda bulunmuyor." dedi.