ABD’li yetkililer bununla Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından tırmanan Türkiye-Rusya geriliminin normale dönmesi için Türkiye’ye yeterli zamanın sağlanmak istendiğini belirtti.
Türkiye’nin Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım tarihinden bu yana Suriye’de IŞİD’e yönelik hiçbir hava saldırısına katılmadığı ifade edildi.
ÖNCELİK SURİYE SINIRI
ABD’nin Türkiye’den öncelikli talebinin IŞİD’in yabancı savaşçıları bölgesine almak ve yasadışı ticaret yapmak için kullandığı Kilis ve Cerablus arasındaki 98 kilometrelik alanın IŞİD’in erişimine kapatılması olduğu belirtildi. ABD yönetimi bugüne kadar Türkiye’nin ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon adına Suriye ve Irak’ta daha fazla hava saldırısı düzenlemesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyordu.
Reuters’a konuşan Beyaz Saray yetkilisi, Türkiye’nin geçen ay Suriyeli muhalifleri IŞİD’e karşı desteklemek için düzenlenen bir hava saldırısına katıldığını söyledi. Ajansa konuşan bir Türk yetkili ise, “Operasyonların en az yarısında rol aldık. Bunun yanı sıra, Türkiye hedeflerin belirlenmesi ve lojistik temini konusunda da katkı sağlıyor” dedi.
IŞİD’e karşı hava saldırılarının Rusya ve Türkiye arasındaki yüksek tansiyondan büyük ölçüde etkilenmediği belirtildi. Türkiye’nin bir süredir uluslararası koalisyon için hava saldırısı düzenlememesine karşın hâlâ koalisyonun parçası olduğu vurgulandı.