Bir süredir bu gelişmeyi zaten fiyatlanıyor. Olası faiz artışı sonrası en azından bir süre faiz artışı olmayacağı beklentisi de hakim.
Bu açıdan faiz artışı gerçekleşirse “Beklenti bitti” türünden bir rahatlama olabilir. Ama yine de toplantı sonrasını görmek yerinde olacaktır.
Beklentilerin üzerinde sürpriz sayılan üçüncü çeyrek büyümesi, daralmaya devam eden cari açık ve düşen petrol fiyatları piyasanın olumlu yönde kullanabileceği veriler.
Ancak Rusya ile başlayan Musul ile artan jeopolitik riskler ekonomik fiyatlamayı geciktiren ve engelleyen gelişmeler olarak geçerliliğini koruyor.
Diğer yandan piyasaları taşıyacak beklenti eksikiliği ve yabancı satışları dikkat çekiyor. FED kararı sonrası Türkiye Merkez Bankası’nın tavrının nasıl olacağı yakından izlenecek bir diğer gelişme olacak.
FED toplantısı sonrası jeopolitik riskler artış göstermezse bir süredir olumsuz gelişmeleri fiyatalayan piyasalar üzerindeki olumsuz fiyatlama ve baskı hafifleyebilir.
BORSADA TEPKİ ÇIKIŞI
Borsada düşüş trendi devam ediyor. 69.800 ilk destek noktası. Bu seviyenin altında kalınması durumunda düşüşün devamıyla birlikte verilecek destek noktaları 68.000 ve 66.000 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarında ise ilk direnç noktası 74.000 seviyesinde. Tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Uzun dönem önemli destek seviyelerini test eden endekste geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.
DOLAR/TL ÇIKIŞ SÜRÜYOR
Dolar/TL’de kâr satışlarının ardından çıkış hareketi sürüyor. Yükselişin devamı için 2.94 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bu seviyenin üzerinde 3.00 ve 3.08 beklenebilir. 3.08 zirve olması açısından daha önemli. İlk destekler ise 2.94 ve 2.90 seviyelerinde. 2.94 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyacaktır.
FED faiz kararları ve borsaların seyri
FED (ABD Merkez Bankası) faiz oranları 2009 yılından bu yana yüzde 0.25 seviyesinde. Bu nedenle olası faiz artışı sonrası piyasaların nasıl tepki vereceği önemli. Ancak faiz artışı beklentisi bir süredir fiyatlanıp piyasalar üzerinde baskıya neden oluyor. 2009-2015 döneminde gerek borsaistanbul-BIST100 Endeksi, gerekse Dow Jones (ABD) endeksinde FED kararlarının yansımaları daha çok beklentiler üzerinden gerçekleşiyor. Faiz artışı olursa bu defa gerçekleşmelerin etkilerini izleyebileceğiz. Referans alınıp alınmayacağı tartışılabilir belki ama 2004-2009 döneminde FED faiz oranıyla BIST100 Endeksi ve Dow Jones Endesleri arasındaki etkileşime bakılınca “Düz Korelasyon” yani paralel bir hareket söz konusu. Faiz yükselince Dow Jones ve BIST100 Endeksi yükselmiş, faiz düşünce endeksler düşmüş. Geçmiş geleceğe ışık tutar mı? Bunu da 16 Aralık sonrası görebileceğiz.
Borsa yabancı alınca yükseldi satınca düştü
Yabancı yatırımcılar kasım ayında 1.1 milyar dolar ile son ayların en yüksek satışını yaptılar. Seçim sonrası borsada görülen yükselişi, bir eski borsacı sözünün dediği gibi “Mal alıcıya verilir” anlayışıyla satış fırsatı olarak görmüşler. Onlar verince de borsa düştü zaten. Piyasada yabancı yatımcıların payı uzun yıllardır yüzde 60-65 aralığında gezinir. Hakim yatırımcı grubu yabancılar olduğu için doğal olarak onlar alınca borsa yükseliyor, satınca da düşüyor. Piyasanın yönü konusunda yabancı yatırımcıları izlemeye devam.