İşsizlik sigortası 13'üncü yılına girerken, 5.3 milyon başvurudan 1.5 milyonunun talebi reddedildi. İşte yeni başvuracakların dikkat etmesi gereken çok önemli detaylar...
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2002'den bu yana yaklaşık 13 yıl geçti. bu süre zarfında işsizlik maaşı için başvuranlardan yaklaşık 1.5 milyonuna ret cevabı verildi.
Koşullar daha sonra biraz yumuşatılsa da hâlâ işsizlik maaşı alınmasının önünde ciddi engeller var. Evlilik, askerlik gibi nedenlerle ayrılmanın kabul edilmiyor olması, kamudaki mevsimlik işçilerin çalışmasının, 6 ay sigorta primi ödeme şartının dolmasına 1 gün kala 5 ay 29 gün sonra askıya alınması, işverenlerden işten çıkış belgesi alınmasında problem yaşanması gibi nedenler işsizlik maaşının alınmasını zorlaştırıyor.
Ayrıca işsizlik sigortasından para alınabilmesi için öncelikle iş akdinin işçinin kusurundan dolayı sona ermemesi şartı bulunması da kıdem tazminatından dolayı işçinin aleyhine işleyen bir duruma dönüşüyor. Çünkü kimi işverenler kıdem tazminatı ödememek için işçiye kusur yükleme yoluna başvurabiliyor. Bu durumda işçi hem kıdem tazminatından hem de hakkı olan işsizlik maaşından mahrum kalıyor.
İşsizlik maaşı alabilmek için ayrıca, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içerisinde de en az 600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. İşçi 119 gün çalışıp işsiz kalmışsa maalesef işsizlik maaşı da alamıyor.
Tüm zorlukların dışında zaten 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre çalışanlar, aynı kanuna göre geçici personel olarak çalıştırılanlar, 190 sayılı kanun hükmünde kararnameye bağlı çalışan kamu çalışanları, askeri personel, hâkim ve savcılar, Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki akademik personel, işsizlik sigortası kapsamında değil.
5620 sayılı kanuna göre kamu şirketlerindeki mevsimlik işçiler sadece 1 mali yılda 5 ay 29 gün çalıştırılabildiği için bu çalışanlar 6 aylık süreyi dolduramayarak işsizlik maaşından mahrum kalıyor. Sayıları yaklaşık 9 bin olan kamudaki mevsimlik işçilerin yüzde 60'ı şeker fabrikalarıyla demiryolu şirketi TCDD'de görev yapıyor. Bu çalışanların kadro sorununun çözümüne ilişkin teklif verilmesine karşın henüz düzenleme yapılmadı.
Kanunda mevsimlik işçilerin işsizlik sigortası kapsamında olduklarına dair bir ifade yer almıyor. 600 gün ve 120 gün şartına uyanlar alabilir.
İşsizlik maaşı alırken, belediye mücavir alanı içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden.
Çalıştığı ya da yaşlılık aylığı aldığı tespit edilenler.
Haklı bir nedene dayanmaksızın İŞKUR tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenler.
Gerekçeler ortadan kalkınca maaş yeniden başlıyor.
EN ÇOK 961 LİRA İŞSİZLİK MAAŞI ALINABİLİR
İşsizlik maaşı, işçinin son aldığı brüt ücretin yüzde 40'ını aşamıyor. Asgari ücretli bir kişi işsiz kaldığında 481 lira işsizlik maaşı alabiliyor. Yüksek ücretlilerin alabileceği işsizlik maaşı ise brüt asgari ücretin yüzde 80'i ile sınırlı. Onlar da en fazla 961.20 lira işsizlik maaşı alabiliyor. Asgari ücretteki değişime göre her yıl işsizlik maaşı sınırlamaları da değişiyor.
ŞU ANDA İŞSİZLİK MAAŞI ALANLARIN SAYISI 321 BİN
İşsizlik sigortasının uygulanmaya başlandığı 2002 yılı mart ayından 31 Ocak 2015 tarihine kadar işsizlik maaşı almak için 5 milyon 369 bin 939 kişi başvuruda bulundu. Bunlardan 1 milyon 527 bin 97 kişi eli boş dönerken, 3 milyon 797 bin kişi işsizlik parası alabildi. Bu kişilere yaklaşık 13 yıllık sürede 8.6 milyar lira tutarında işsizlik parası ödendi. Halen 321 bin 547 kişi işsizlik parası alıyor.