Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu Üst Yöneticisi (CEO) Dato Dzulkifli Mahmud, AK Parti hükümetinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ekonomiye olumsuz etkilerinin önüne geçtiğini belirterek, "Türkiye ile ilişkilerimize negatif bakmıyoruz. Biz ekonomik potansiyele bakıyoruz. Türkiye'ye gelmek, yatırımyapmak bizim için çok iyi olacak." dedi.
Bu yıl kapılarını 85. kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı'na (İEF) "partner ülke" olarak katılan Malezya'nın Dış Ticaret Geliştirme Kurulu CEO'su Mahmud, yaptığı açıklamada, fuarda partner ülke olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Fuarın bu seneki temasının "inovasyon" olduğunu, kendilerinin de etkinliğe inovatif ürünler getirdiklerini anlatan Mahmud, İEF'nin çok sayıda Türk iş adamına ve uluslararası müşterilere erişmek için iyi bir platform olduğunu dile getirdi.
"TÜRK HÜKÜMETİ GÜCÜNÜ GİDEREK ARTIRIYOR"
Türkiye'nin doğu ve batı arasında stratejik bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Mahmud, Türk hükümetinin gücünü giderek artırdığını söyledi.
Türkiye'de son zamanlarda yaşanan terör olayları ve darbe girişiminin bütün ülkelerde olabileceğine işaret eden Mahmud, "Bütün ülkelerin problemleri var. Hiçbir ülke için problemsiz diyemeyiz. Türkiye'nin de haliyle var, ancak Türk hükümeti, darbe girişiminin yarattığı sorunlarla çok iyi başa çıktı, girişimin ekonomiye olumsuz etkilerinin önüne geçti." diye konuştu.
"TÜRKİYE EKONOMİK POTANSİYELE SAHİP"
Türkiye'nin önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten Mahmud, şöyle devam etti:
"Türkiye ile ilişkilerimize negatif bakmıyoruz. Biz ekonomik potansiyele bakıyoruz. Türkiye'ye gelmek, yatırım yapmak bizim için çok iyi olacak. O yüzden Türkiye ile ilişkilerimize şüpheyle veya negatif düşünceyle bakmıyoruz. Biz ekonomik potansiyele bakıyoruz. Ekonomik olarak problem görmüyoruz. Hükümetiniz darbe girişiminin olumsuz etkilerini kaldıracak önlemleri aldı. Biz gelip birlikte iş yapma fırsatlarına bakarız. Ülkenin durumu iyi."
Türkiye ile Malezya arasında 2014 yılında serbest ticaret anlaşması imzalandığını anımsatan Mahmud, bu anlaşmanın Ağustos 2015'te uygulanmaya başladığını ve geçen süre içinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 15 arttığını kaydetti.
Türkiye-Malezya ilişkilerinin daha iyi konuma gelmesi için yatırım gerektiren farklı ticari segmentlere odaklanılması gerektiğini söyleyen Mahmud, Malezya'nın Türkiye'ye yaptığı yatırımın iki ülkenin toplam ticaret hacminden daha büyük olduğunu, bunun Malezya'nın Türk ekonomisine duyduğu güveni gösterdiğini belirtti.
"THY SEFER SAYISINI ARTIRMAYI PLANLIYOR"
Malezya'nın İstanbul'daki, Türkiye'nin Kuala Lumpur'daki ofislerinin iyi iş çıkardığını dile getiren Mahmud, "Daha fazla yapmamız gereken şey, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha da artırmak ve iki ülke iş dünyası arasındaki ilişkileri güçlendirmektir. Bildiğiniz gibi mesafe artık ticaret için büyük bir problem olmaktan çıktı. Türk Hava Yolları, Kuala Lumpur'a günde iki sefer düzenliyor. Her uçuşta 230 insan taşıyorlar. Bu günde 460 insan eder. Bir sefer daha eklemeyi planlıyorlar." ifadesini kullandı.
Malezya ile Türkiye'nin yıllardır kardeş ülke olduğunu belirten Mahmud, Türk menşeli şirketleri Asya pazarında daha fazla görmek istediklerini de sözlerine ekledi.