Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji üretiminde alternatifli ve daha dengeli bir portföye ihtiyacı olduğunu belirtirken, “Örneğin yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12’sini oluşturuyor. Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak.
Yerli kömüre dayalı termik santralların daha fizibl olması için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Modeller arasında alım garantisi de olabilir. Yatırımcı dostu, devletin de kazanacağı model arayışı içindeyiz” dedi.
Albayrak, Çin gezisinin son durağı Shangai’de Nükleer Mühendislik, Ar-Ge ve Tasarım Enstitüsü’nü ziyaret etti, güneş enerjisi şirketleri Trina, Yingli, Shunfeng Clean Energy ve HT-SAAE’nin temsilcileriyle görüştü. Albayrak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Mehmet Bostan, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Safa Uslu’nun yer aldığı ekiple DAP uçağı ile Shangai’den İstanbul’a dönerken Çin gezisini değerlendirdi.
Türkiye’nin enerjide portföy çeşitlendirmeye ve denge kurmaya ihtiyacı olduğunu belirten Albayrak şöyle konuştu: “Nükleerden kömüre, rüzgârdan güneşe kadar enerjinin tüm dallarını kapsayan verimli bir seyahat yaptık. ‘Nükleer olmasın, kömür olmasın...’ diyorlar. Çin elektrik enerjisinin yüzde 55’ini kömürle, toplam enerjisinin yüzde 64’ünü kömürle sağlıyor. ABD yüzde 40.
Örneğin bizde yerli kömüre dayalı termik santrallardan elde edilen elektrik, tüm kurulu gücün yüzde 12’sini oluşturuyor. İthalle birlikte oran yüzde 18-20 arasında değişiyor. Ondan sonra cari açık var. Öncelik yerli kaynağımızı daha fazla değerlendirmek olacak. Biz de yerli kömüre dayalı termik santralların daha fizibl olması için elimizden geleni yapacağız.”
Bakan Albayrak kömür santrallarında teknolojinin geliştiğine işaret ederken “Hem enerji bağımlılığı olmasın, hem elektrik kesilmesin... Ne yapacağız? Benim kaynağım varsa değerlendirmem lazım. Yoksa ithal enerjiyle besleyeceğim, sıkıntı yaşandığında ne olacak. Vatandaşın her türlü güvenliğini sağlamak zorundayım. Kirlilik açısından bugünkü teknoloji 30 sene önceki santrallar gibi değil. Emisyon açısından neredeyse gazla aynı, hatta gazdan daha çevreci santrallar var. Teknoloji gelişti” dedi.
‘İTHALE OLUMLU BAKMAM’
Bakan Albayrak şöyle devam etti: “Yerli kömürümüz varken ithal kömüre olumlu bakmam. (Yabancı yatırımcı geldi ‘ithal kömürle santral yapmak istiyorum’ derse ne olacak?) Çok teşekkür ederiz ama öncelik yerli kömür olsun deriz. Yerli kömürüm varsa Türkiye’nin önceliği yerli kömürdür. Birileri ithal kömür, ithal kömür.... Bakanlık olarak yeni dönemde ithal kömüre öncelik olarak olumlu bakmıyoruz. AK Parti hükümetleri zamanında yeni keşfedilen rezervler var. Geçtiğimiz dönem ithal kömür santralları oldu.
Bundan sonraki dönemde önceliğimiz yerli kömür olmak zorunda. 10 yıl önce düşük kaloriye göre teknolojiler daha kısıtlıydı. Maliyet yüksek, verimliliği düşüktü. Son 10 yılda ciddi gelişti. 800 kaloriye kadar kömürü yakacak teknolojiler gelişti. Çin’de bir kez daha gördük bunu. Türkiye’de gündemimizde 5 önemli saha var. Bu sahalarda 1.200 kaloriden başlayan 2.800 kaloriye kadar giden bir portföy var elimizde.”
Bakan Albayrak’ın verdiği mesaj, önümüzdeki dönemde ithal kömüre dayalı yeni santral kurulmasına pek sıcak bakılmayacağını gösteriyor.
Bakan Albayrak fiyatta çevre ülkelerle pazarlık gücünü korumak için yerli kömürle elektrik üretimi konusunda hedef oran vermek isteme de yerli kömürle elektrik üretmek isteyene finansman yardımından alım garantisi dahil kapılar sonuna kadar açılacak. Zira enerji fiyatlarının düştüğü bu dönemde portföyü yeniden şekillendirmek için de en ideal zaman.