26 Mart 2019 Salı 12:10
Çiftlik Bank İddianamesi Hazır! 18 Yönetici Hakkında 75 Bin 260 Yıl Hapis Cezası İstemi!

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kamuoyunda Çiftlik Bank olarak bilinen sistemin kurucuları hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, aralarında Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarına yönelik iade talepnamesi düzenlenen firari Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un da bulunduğu 48 kişi "şüpheli" sıfatıyla yer alırken, 3 bin 762 kişi de "müşteki" olarak yer aldı.

İddianamede, 48 şüpheliden 7'sinin firari olduğu, 11 şüphelinin de tutuklu bulunduğu belirtildi.

Aralarında firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikişer yıldan altışar yıla, "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan da altışar yıldan 14'er yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. 

İddianamede, 23 şüphelinin "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar, 7 şüpheli hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

500 SAYFALIK İDDİANAME

500 sayfalık iddianamede, gelir getirme vaadiyle oynanan ve sisteme yeni katılımcıların girmesiyle devam ettirilen, aynı zamanda fiilen çiftlikler de oluşturularak gelir elde edildiği iddia olunan sistem aracılığıyla örgüt faaliyeti kapsamında bilişim sistemleri ve ticaret şirketlerini araç olarak kullanıp nitelikli dolandırıcılık suçları işlendiği ve elde edilen suç gelirlerinin de aklandığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün, ülkenin farklı bölgelerinde faaliyet gösterip binlerce kişiyi mağdur eden bu sistemin tek bir dosya üzerinden İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmesi noktasındaki görüş bildirdiği aktarılan iddianamede, sistem kapsamında Geyve, Bursa, Saray, İnegöl, Lüleburgaz, Karacabey ve Akhisar'da fiilen kurulan çiftliklere ilişkin başlatılan soruşturmalarda yetkisizlik kararları verilerek, dosyaların Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığında birleştirildiği bilgisi verildi.

İddianamede, soruşturma kapsamında ilgili sistem bünyesinde faaliyet gösteren tüm şirketlere kayyum atanarak, örgütün para alışverişini sağlamak üzere kullandığı tüm banka hesaplarında yer alan paralara da el konulduğu aktarıldı.

Örgüte ait olup ele geçirilen tüm dijital materyallerin de bilirkişi marifetiyle incelenerek gerekli kurumlardan raporlar temin edildiği belirtilen iddianamede, örgütün şirket kurarak faaliyet gösterdiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adli makamlarından adli yardımlaşma talebinde bulunularak burada kurulu şirketin ve şüphelilerin mal varlıklarına el konulması, ev, iş yeri ve araçlarında, bilgisayarlarında arama ve el koyma işlemi yapılması yönünde talepte bulunulduğu aktarıldı.

YAKALAMA EMRİYLE ARANIYORLAR

İddianamede, Brezilya, Uruguay, KKTC ve ABD adli makamlarına yönelik iade talepnamesi düzenlenerek firari olan şüpheliler Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un iadesinin istendiği, Türkiye'de bulundukları bilinmekle beraber henüz yakalanamayan şüpheliler Hakan Soysal, Niyazi Karakoç ve Serdar Dosdoğru'nun da yakalama emriyle halen arandıkları ifade edildi.

Diğer 41 şüphelinin ise yakalandığı aktarılan iddianamede, bunlardan 11'inin halen tutuklu olduğu, soruşturmanın tamamlanması üzerine düzenlenen iddianamede 3 bin 762 ayrı şahsın müşteki, 48 kişinin de şüpheli sıfatıyla yer aldığı bilgisi verildi.

İddianamede, toplam 48 şüpheliden 18 kişinin örgüt yöneticisi, 23 kişinin örgüt üyesi ve 7 kişinin de örgüte yardım eden konumunda olduğu, örgüt yöneticisi olan 18 kişi hakkında 1 kez "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", 3 bin 762 kez "bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık", 3 bin 762 kez "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez de "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından cezalandırılmaları talebinde bulunulduğu kaydedildi.

Diğer şüphelilerin ise hukuki konumlarına göre "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından cezalandırılmaları talebinde bulunulduğu ifade edildi.

İddianamede, soruşturma kapsamında toplam 3 bin 810 ayrı taraf bilgisi girilmesi şeklindeki işlemin UYAP bilişim sisteminin olağan işleyişi dahilinde mümkün olmaması üzerine Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı'ndan yardım talebinde bulunulduğu, Teknik İşler Daire Başkanlığı'nın gerekli altyapıyı süratle sağlaması üzerine taraf girişi yapılıp iddianamenin tanzim edildiği belirtildi. 

Bu kapsamda hazırlanan iddianame, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görüldü işlemi yapıldıktan sonra yetkili ve görevli olan İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.