Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Peyzaj Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Şatır, Hakkari'nin Cilo Dağı'ndaki buzulların önemli bir kısmının, küresel ısınma nedeniyle eridiğini söyledi.
Cilo Dağı'ndaki kar ve buz örtüsünün belirlenmesi ve izlenmesi için uydu görüntüsü dönüşümü tekniklerinin karşılaştırılmasıyla ilgili yürütülen çalışma tamamlandı.
Çalışmayı yürüten Yrd. Doç. Dr. Şatır, NASA ve TÜBİTAK tarafından tasarlanan RASAT uydu verilerini kullanarak, Cilo buzullarında 1984'ten 2015'e kadar yaşanan değişimi tespit ettiklerini belirtti.
Şatır, çalışmanın sonucunda önemli bilgiler elde ettiklerini kaydederek, şunları söyledi:
"1984 yılında Cilo buzulları ve çevresindeki kar ve buz örtüsü toplamda 530 hektar olarak belirlenmiştir. 2000 yılına kadarki sürede 198 hektar erimiştir. 16 yıllık ortalamada sıcaklığın da 0,6 derece arttığı gözlemlenmiştir. Cilo buzulları, 2015'te 282 hektara kadar düşmüştür. 31 yıllık süreçte buzullardaki sürekli kar ve buz örtüsünün yüzde 47'si erimiştir. 2100 yılına kadarki süreçte Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kış dönemi ortalama sıcaklıkların 4 ile 6 derece arasında artacağı ön görülmektedir. Cilo buzullarındaki erimenin de önümüzdeki günlerde azalarak devam edeceği belirlenmiştir."
Buzulların erimesiyle bölgede iklim değişikliğinin de yaşanacağını vurgulayan Şatır, "Akdeniz iklimine yakın bir iklim yavaş yavaş bölgede oluşacak. Bu sayede mevcut orman alanları daha kısa bir zaman diliminde artacak ve ağaçların büyüme süresi kısalacak. Orman alanlarının artacağını belirtebiliriz. Böyle erimeye devam ederse muhtemelen 100-150 yıllık süreçte buzullar kalmayabilir. 2100 yılına kadar ciddi küçülmeler olur." ifadelerini kullandı.