Van'da ortaokul öğrencisi Sümeyye Çekici, saksı haline getirip çiçek ve sebze ektiği plastik şişelerden bahçe oluşturdu.
Şehit Koray Akoğuz Ortaokulu tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na, 8. sınıf öğrencisi Sümeyye Çekici, "Plastik Şişeyi Atma Olsun Sana Saksı" ismini verdiği projeyle katıldı.
Çöplerden topladığı plastik şişeleri farklı renklere boyayarak saksı haline getirip okuldaki boş odada küçük bir bahçe oluşturan Çekici, plastik şişelerin geri dönüşümüne dikkat çekti.
Fuarda ilgi gören projesini AA muhabirine anlatan Çekici, projeyle amacının plastik şişeleri farklı amaçlarla kullanarak değerlendirmek olduğunu söyledi.
"Plastik şişeleri nasıl değerlendiririz?" sorusundan hareketle çalışmalara başladığını ifade eden Çekici, plastik şişelerin çevreye zararlarını bertaraf etmek için proje geliştirdiğini anlattı.
Proje kapsamında çevreye atılan plastik şişeleri topladığını kaydeden Çekici, şöyle devam etti:
"Topladığım yüzlerce plastik şişeye şekil verdikten sonra farklı renklere boyadım. Ardından öğretmenimizin de yardımıyla toprak ve gübreyi karıştırarak saksı haline getirdiğimiz plastik şişelere doldurduk. Oluşturduğumuz saksılarda soğan, zambak, sarımsak, maydanoz ve birçok bitki ektik. Bunların büyümesiyle kendi bahçemizden sebze alabileceğiz. Projeyle geri dönüşüme katkı sunduk. Bu saksıları ev ve iş yerlerimizde rahatlıkla kullanabiliriz. Projemle ilgili çok olumlu tepkiler alıyorum. Bazı vatandaşlar oluşturduğum saksıları almak istiyor. Projemi geliştirerek bunu ticarete dönüştürmeyi hedefliyorum. Vatandaşlar kesinlikle plastik şişeleri çöpe atmamalı."
Proje Koordinatörü Fen Bilimleri Öğretmeni Fevzi Kahraman da vatandaşların projeyi gördükten sonra plastik şişelerin geri dönüşümünü yapmaya başladığını belirterek, "Evlerimizde kola şişelerini çevreye atarak zarar veriyoruz. Öğrencilerimiz de bunun önüne geçmek için proje hazırladı. Fazla yer kaplamadan herkes kola şişelerini kullanarak sebze bahçesini oluşturabilir." diye konuştu.