HAKKARİ (AA) - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırıları sonucu ev ve iş yerleri hasar gören vatandaşlar, devletin desteğiyle yaşadıkları sıkıntılardan kurtulacakları günü bekliyor.
İlçede huzur ve güvenliğin tesis edilmesi amacıyla 13 Mart'ta sokağa çıkma yasağıyla başlatılan ve 20 Nisan'da tamamlanan "Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Gülle Operasyonu"nun ardından evlerine dönen vatandaşlar, terör örgütünün yarattığı tahribat karşısında zor günler yaşıyor.
Sokağa çıkma yasağı döneminde yaşadıkları göç nedeniyle zorlu bir dönemi geride bırakan Yüksekovalılar, içinde bulundukları sıkıntılı süreçten, devletin desteğiyle kısa sürede çıkacaklarına inanıyor.
İlçe sakinlerinden Bünyamin Evren, AA muhabirine, saldırılar nedeniyle ağır hasar gören iki katlı evi için yıkım kararı verildiğini anlattı.
Sokağa çıkma yasağı nedeniyle Van'a göç ettiklerini dile getiren Evren, "Bu, müstakil evimizdi. Buradan başka bir evimiz, sığınacak yerimiz, kirada oturacak durumumuz da yok. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Şu anda çatıyı söküyoruz. Belki bu tahtaları, sacları satar, geçici bir süre geçimimizi sağlarız. Devletimizin bize yardım edeceğini biliyorum. İnşallah yardım edecek ve bu sıkıntılardan kurtulacağız." diye konuştu.
Vatandaşlardan Raif Düşünmez ise Cumhuriyet Mahallesi'nde 10 kardeşiyle yaşadığı binanın yıkılacağını belirtti.
Yıkım kararı nedeniyle binayı boşaltmaya başladıklarını anlatan Düşünmez, "Gelen mala gelsin, cana bir şey olmasın. Bizim başımıza gelen inşallah başkalarının başına gelmez. Dileğimiz ve son arzumuz budur. Huzurumuzun olmasını istiyoruz." dedi.
Güngör Mahallesi'ndeki evinin kullanılamaz duruma geldiğini kaydeden İbrahim Güven de 13 kişilik ailesiyle Van'a sığındıklarını kaydederek, "Çoluk çocuk perişan durumdayız. Bir arabam vardı. Onu da Şemdinli karayolunda yaktılar. Bize hiçbir şey bırakmadılar. Allah devletten razı olsun. Ondan yardım bekliyoruz. Bu sıkıntı süreçten kurtulmayı ümit ediyoruz. İnşallah bu sorunlar bitecek. İlçemizde huzur hakim olacak." ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan Hamit İşik, yasağın ardından gördükleri manzara nedeniyle büyük şok yaşadıklarını vurgulayarak, "Devletten isteğim, bu sıkıntıdan bizi kurtarması. İnsan bir evi yapana kadar 80, 90 bin lirası gidiyor. Şu an benim de bir eve ihtiyacım var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. İnşallah sıkıntılarımız giderilir." diye konuştu.
Öte yandan, Cumhuriyet, Güngör, Orman, Kışla, Mezarlık, Yeşildere, Kuruköy ve Esenyurt mahallelerinde yaklaşık 2 bin 500 evde inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, ağır hasarlı yapıları yıkılmak üzere yüklenici firmaya teslim ediyor.