08 Temmuz 2016 Cuma 12:08
Türkmen Gençler, Suriyeli Ailelerin Yardımına Koşuyor

MALATYA (AA) - ORHAN YOLDAŞ-RAMAZAN TAŞTAŞ - Ülkelerindeki savaşlar nedeniyle vatanlarını terk ederek Türkiye'ye sığınan üniversiteli gençler, Malatya'da kurdukları dernek aracılığıyla hayırseverlerden aldıkları yardımları Suriyeli ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıyor.

İş adamı Murat Ali Tutar'ın bu yıl kurduğu Oğuz Boyları Kardeşlik Derneğine İnönü Üniversitesinde okuyan Türk Cumhuriyetleri, Irak, Afganistan ve Suriye'nin Türkmen bölgelerinden gelen gençler de gönüllü olarak üye oldu.

Derneğe bağış toplayan gençler, alan el değil veren el olabilmek için gelen yardımları, Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan ihtiyaç sahibi aileler için derlemeye başladı.

Ailelerin gıda, giyim gibi ihtiyaçlarını karşılayan gençler, bununla da yetinmeyip, ailelerin barınma, eşya gibi büyük ihtiyaçlarını da karşılar duruma geldi.

Halep Türkmenlerinden Ali Fahris, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle 3,5 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirtti.

İnönü Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıfta okuduğunu aktaran Fahris, Türkiye'ye geldikten kısa bir süre sonra Oğuz Boyları Kardeşlik Derneğinin kurulduğunu, kendisinin de derneğin ikinci başkanı olduğunu söyledi. Fahris, "Biz Suriye Türkmenleri savaştan kaçmadık. Suriye'de 1,5 yıl savaşta kaldım. Annem ve babam bana, 'Evladım Türkiye'ye git oku, ondan sonra memleketine dön ve buradaki yönetime, bu davaya senin de bir katkın olsun'. dedi. Ben de onun için Türkiye'ye geldim." diye konuştu.

Türkiye'de okuduktan sonra memleketine faydalı işler yapmak istediğini vurgulayan Fahris, "Derslerimiz olmadığı zaman dernekte çalışıyoruz. Dernekte insanlarımıza en iyi şekilde yardımcı olmak ve bu millete bağlılığımızı ve Türk bayrağına nasıl bağlı olduğumuzu göstermek istiyoruz. Türk milletine ahde vefamızı gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

- Üyeler ihtiyaçlarından arta kalan parayı ailelere dağıtıyor

İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 3. sınıf öğrencisi Suriyeli Zekeriya Türkmen ise ülkelerindeki savaş dolayısıyla Şam'dan Malatya'ya geldiğini belirtti.

Dersler dışında kalan zamanlarında farklı işlerde çalışarak para kazandığını anlatan Türkmen, ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra geriye kalan parayı ise Suriye'den gelen ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıklarını söyledi.

Yardımlaşma amacıyla Oğuz Boyları Kardeşlik Derneğini kurduklarını aktaran Türkmen, "Önce öğrencilere sahip çıktık, sonra Türkmen aileler gelmeye başladı. Aileler evsizdi, onlara yardım etmeye başladık. Ev kiraladık, hayırseverlerin verdiği dolap, fırın, beyaz eşya ve gıda yardımında bulunduk. Ailelere ayda 2 defa gıda yardımında bulunuyoruz. Malatya'nın milleti çok iyidir, valisi, kaymakamı burada herkes bize yardımcı oldu." ifadelerini kullandı.

Oğuz Boyları Kardeşlik Derneği Başkanı Murat Ali Tutar ise Suriyeli Türkmenlere yardım amacıyla kurulan derneğin kısa sürede yardım faaliyetlerini arttırdığını dile getirerek, "Derneğe üye 300'ye yakın öğrencimiz var. Onlara 200 ile 600 lira arasında burs temin ettik. Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Ahıska, Irak, Suriye ve Afganistan Türkleri ve diğer Türk dünyasından gelen Türk öğrenciler. Biz elimizden geldiği kadar maddi olarak onlara yardımcı olduk. Şimdi onlar da ellerinden geldiğince Suriyeli ailelere yardımcı oluyor." dedi.

- "Hasta çocuğumu tedavi ettirdiler"

Irak'ın Musul kentinden DAEŞ terör örgütü dolayısıyla kaçarak ailesiyle Türkiye'ye yerleşen Tarık Muhammed Şerif el Faris, Musul'dan Suriye'ye oradan da Türkiye'ye geçtiğini ve çok büyük zorluklar yaşadığını anlattı.

Dernek sayesinde pek çok yardımdan yararlandıklarını, gençlerin kendilerini hiç yalnız bırakmadığını ifade eden Faris, "Evimde hiçbir şey yoktu. Bana buzdolabı, çamaşır makinesi ve fırın verdiler. Kalp hastası olan çocuğumu İstanbul'a götürüp ameliyat ettirdiler. Türk devletinden, bu gençlerden Allah razı olsun." diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 18:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.