Vestel Savunma'nın yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) Karayel, İzmir’de düzenlenen ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en önemli tatbikatlarından biri olan Efes 2016’da verilen görevleri başarıyla yerine getirerek göz doldurdu.
Vestel Savunma’dan yapılan açıklamaya göre, Vestel Savunma Sanayi mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilen, yerlilik oranı en yüksek hava platformu olma özelliğini de taşıyan yerli İHA Karayel, sahada gösterdiği başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Geçen yıl düzenlenen Deniz Kurdu Tatbikatı'nda verilen görevleri başarıyla yerine getiren Karayel, dün ve bugün İzmir’de düzenlenen Efes 2016 tatbikatında da başarılı uçuşlar gerçekleştirdi.
Yerli İHA Karayel, ulusal ve uluslararası gözlemcilerden tam not almayı başardı. Kötü hava şartlarında, yüksek irtifada, buzlanma koşulu gibi durumlarda Karayel'in başarıyla görev yapabildiği, TSK tarafından operasyonel ve tatbikatlar esnasındaki kullanımlarında daha önce de birçok kez gözlemlenmişti.
Efes 2016 tatbikatı bu yıl bir ilke imza atarak Türk savunma sanayisi firmalarına; uluslararası üst düzey askeri ve devlet erkanı katılımcılarına kendi ürünlerini teşhir edebilme imkanı da sundu.
Bu bağlamda, yaklaşık 200 metrekare alanda ürünlerini sergileyen Vestel Savunma üretimi yerli İHA’lar büyük ilgi çekti. Karayel'in ihracatı için farklı ülkelerle görüşmeler de başlatıldı.
Ekim 2015’ten günümüze kadar 1.500 saatlik uçuş gerçekleştirerek, faydalı yükü (kamera), ana ve yedek veri bağı entegrasyonu tamamlanmış, ileri üs transferlerini yapar halde, TSK tarafından operasyonel olarak kullanılan Karayel İHA sisteminde uçaklar 24 saat esasına göre görev yapıyor.
Karayel, sivil hava sahalarında kullanım için de tüm teknik özellikleri barındırıyor. Karayel sisteminin tasarımı NATO İHA Uçuşa Elverişlilik Standardı olan "STANAG- 4671" çerçevesinde yapıldı. Dolayısıyla Karayel, sivil hava sahası içerisinde uçuş söz konusu olduğu anda, dünyada tasarımı itibarıyla buna en hazır sistemlerden birisi olarak dikkati çekiyor.
- Mühimmatlı İHA
Mühimmatlı İHA’da da sona gelindi. Daha önce yerli bir firma tarafından üretilmiş, Taktik Sınıfındaki İHA’lara takılabilecek bir mühimmat hazır bulunmuyordu. TSK’dan gelen talep üzerine Vestel Savunma, fiili entegrasyon aşamasına geçti ve yerli mühimmatların Karayel'de kullanılmasına yönelik tasarım ve üretim faaliyetleri başladı.
Yaklaşık 3 ay gibi kısa sürede mühimmat entegrasyonu tamamlanan mühimmatlı Karayel'in, nisan ayı ortasında uçuş ve yer testleri başarıyla gerçekleştirildi, yerli mühimmat üreticisi firma, atış testleri için bekleniyor.