14 Mayıs 2016 Cumartesi 12:13
Vodafone 'Engelsiz Toplum' İçin Yatırımlarını Sürdürüyor

Vodafone, "engelsiz bir toplum" için yatırımlarına devam ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Vodafone, Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımına verdiği desteği sürdürüyor. Tüm bu çalışmalarıyla 140 binden fazla engelli ve dezavantajlı bireye destek veren Vodafone, "engelsiz bir toplum" amacıyla sosyal yatırımlarına devam ediyor.

Türkiye Vodafone Vakfı’nın Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle 2008 yılında hayata geçirdiği Düşler Akademisi, İstanbul Ataşehir ve Kaş olmak üzere iki merkezle faaliyetlerini sürdürüyor. İstanbul’daki Ataşehir Düşler Akademisi’nde sosyal dezavantajlı bireylere yönelik özel sanat atölyelerinin yanı sıra iş hayatına hazırlık, iletişim becerileri, bireysel koçluk gibi kişisel gelişim atölyeleri de bulunuyor.

Bu atölyelerden mezun gençlere profesyonel bir sanat kariyeri sunulurken, potansiyellerini ortaya çıkararak meslek sahibi olmaları sağlanıyor. 2014 yılında kurulan Türkiye’nin engellilere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı olan Düşler Akademisi Kaş’ta ise katılımcılar sosyal ve sanat konularındaki eğitimlerin dışında, su sporlarından ekolojik tarıma, çok geniş yelpazede faaliyetlerle kendilerini geliştirebiliyor.

 

- Vodafone, mobil teknolojiler ile engellilerin hizmetinde

 

Mobil teknolojilerin dönüştürücü gücünü bireylerin sosyal ihtiyaçlarına cevap vermek için kullanan Vodafone “Düşler Kulübü” programı altında engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak ürün ve servisleri hayata geçiriyor. "Engelsiz Dünya" mobil uygulamasıyla, yakın çevredeki yerlerin fiziksel erişilebilirlik durumu görüntülenebiliyor ya da değerlendirilebiliyor.

“Engelsiz Dünya” ile kullanıcılar, fiziksel olarak rahatça erişebilecekleri noktaları harita üzerinde görüntüleyebiliyor. Böylece, “Engelsiz Dünya” uygulamasını kullanan bir engelli, dışarı çıkmadan önce hangi mekanların engelli dostu olup olmadığını öğrenip, gideceği yerlere öncesinden karar verebiliyor. “Engelli Mobil İş Havuzu” ile iş ilanları ve faydalı bilgiler Düşler Kulübü üyelerinin cebine kısa mesajla ulaşıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve "engelsizkariyer.com" işbirliği ile hayata geçirilen servislerinden biri olan “Engelli Mobil İş Havuzu” her 5 engelli bireyden 4’ünün işsiz olduğu Türkiye'de ilk kez engelli bireylere yönelik özel istihdam fırsatları sunan mobil hizmet olma özelliğini taşıyor. 2223’e ücretsiz mesaj atılarak abone olunan servis, engellilere hitap eden iş imkanlarını düzenli SMS’lerle aboneye ulaştırıyor.

Vodafone, “Engelleri Aşan” tarifelerle ise engelli bireylerin önündeki iletişim engellerini kaldırıyor, engelli vatandaşların özel ihtiyaçlarına yönelik tarifeler sunuyor. Düşler Kulübü üyeleri, “Fatura Öğrenme Servisi, Sesli Abonelik Sözleşmesi, İşitme Anons Servisi, Neredeyim Servisi, Yakınım Nerede Servisi ve Sesli Bilgilendir Servisi” sayesinde mobil teknolojilere daha kolay ve eşit erişiyor.

Düşler Kulübü programı kapsamında, Türkiye’de ilk ve tek olan “Yüzde 43 ÖİV ve KDV Bizden Kampanyası” ile Vodafone engelli abonelerine, aylık sabit ücretlerinden yüzde 43 katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi kadar indirim uyguluyor. Türkiye'de bir ilk olan özel iletişim vergisinde yapılan yüzde 25’lik indirim, Vodafone Red ve Akıl Küpü tarifelerinde yüzde 43’e yükseltildi. Böylece, tarifelerdeki KDV ve ÖİV kadar indirimi, Vodafone engelli abonelerin yerine üstlenmiş oldu.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Düşler Akademisi’nin hayata geçirdiği Türkiye’nin en kapsamlı işaret dili eğitim uygulaması ise 3 milyon işitme engelli ve yakınlarının hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Belli bir müfredat çerçevesinde ders olarak hazırlanan uygulama, alanında Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. 1100’e yakın anlatım videosu ve 1400’e yakın kelime içeren bir sözlükten oluşan bu uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, teknoloji yatırımları kadar sosyal yatırımları da önemsediklerini ve vakıf çatısı altında bugüne kadar yaklaşık 27 milyon liralık sosyal yatırım yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Sosyal yatırımlarımız içinde önemli bir yeri olan Düşler Akademisi ile dezavantajlı bireylerin sosyal ve ekonomik hayata aktif katılımlarını destekliyoruz. Farklı alanlardaki atölyelerde eğitim alan dezavantajlı gençlerimiz meslek sahibi olarak sosyal ve ekonomik hayata entegre oluyor. Örnek vermek gerekirse; tiyatro atölyelerinden mezun olan gençler, kurdukları Düşler Kumpanyası ile sahne alarak izleyicilerle buluşuyor. Düşler Mutfağına katılan öğrenciler, elleriyle hazırladıkları lezzetlerle gelir elde ediyor. 'Herkes için müzik' sloganıyla yola çıkan engelli ve gönüllülerden oluşan müzik grubu Social Inclusion Band, bugüne kadar Vodafone Freezone Konserleri, İKSV Caz Festivali, Geleneksel Bebek Şenliği gibi pek çok önemli organizasyonda sahne aldı. Moby, Limp Bizkit, Simon Bolivar Orkestrası gibi önemli isimlerle aynı sahneyi paylaştı.”

Antalya Kaş’ta "engelsiz bir alan" kurduklarını ifade eden Süel, "20 dönümlük arazide kurulan ve tamamen gönüllülük esasına dayanarak gerçek bir köy gibi tasarlanan Düşler Akademisi Kaş, aynı zamanda Türkiye’nin ilk sürdürülebilir yaşam merkezi niteliğinde bulunuyor. Düşler Akademisi Kaş, Türkiye ve Avrupa’daki benzer amaçlı merkezlere örnek olmaya aday bir proje olarak gösteriliyor. Yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi gören merkezimiz, kendi alanında global bir başarı hikayesi olmak üzere hızla ilerliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Süel, engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri sanat yoluyla topluma kazandırmayı hedefleyen Düşler Akademisi projesi ile bugüne kadar 3 bin 500 gencin hayatına dokunduklarını anlatarak, "Birleşmiş Milletler’in Eylül 2013’te New York’ta gerçekleştirdiği 'Engellilik ve Kalkınma' konulu toplantı kapsamında 'Innovation Enables' başlıklı etkinlikte tüm dünyaya tanıtılan Düşler Akademisi projemiz, AB Komisyonu’nun düzenlediği 'This Is Social Europe Innovation' yarışmasında 150 proje ve 23 ülke arasında en iyi 10 projeden biri oldu. Barselona’da ise '2015 Best Practice' seçildi. Düşler Akademisi projemizin, geniş kitlelere ulaşması ve bugün binlerce engelli ve sosyal dezavantajlı bireye ulaşması duyarlı vatandaşlarımız ve 500 gönüllü Vodafone çalışanının desteğiyle oldu. Bundan sonra da öyle olacağına inanıyoruz. Dünya Engelliler Haftası vesilesiyle de engelli ve sosyal dezavantajlı bireylerin yaşamında fark yaratan bu özel projede herkesi gönüllü olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 17.05.2016 14:56
Anahtar Kelimeler:
VodafoneBilişim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.