Yaklaşık 7 yıl önce devlet tarafından tahsis edilen boş alanda temeli atılan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi; akademisyen, idari personel ve öğrenci sayısındaki artışın yanı sıra fiziki yapılaşmada kısa zamanda gösterdiği büyük başarıyla, yeni kurulan üniversiteler arasında örnek gösteriliyor.
Kurulduğu dönemde 40 olan akademisyen sayısı günümüzde 400’e ulaşan üniversitede yerli akademisyenlerin yanı sıra farklı ülkelerden gelen akademisyenler de görev yapıyor.
Gürcistan 4, Rusya’dan 3, Azerbaycan 2, Güney Afrika, Romanya, Kırgızistan, İran ve Suriye’den birer akademisyenin üniversitenin eğitim kadrosunda yer aldığını belirten Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, ‘Doğu’dan yükselen ışık’ parolası ile yola çıkan üniversitenin yerelden evrensele olan hedefinin yabancı akademisyenlerle daha da pekiştiğini söyledi.
Ağrı’nın doğu ile batının kesişme noktası olduğunu kaydeden Prof. Dr. ASLAN, bu değerin bilinmesi gerektiğini belirtti.
Evrenseldeki dünya bilimini Ağrı’ya taşıyacaklarını kaydeden Prof. Dr. ASLAN,şöyle konuştu: “Henüz genç bir eğitim yuvası olan üniversitemizde şu an 400 ’ün üzerinde akademisyen yaklaşık 15 bin öğrenciye eğitim – öğretim vermektedir. Üniversite demek her tür dilin, ırkın, dinin, mezhebin ve cinsiyetin bir arada ve cümbüş oldukları yerlerdir.
Eğer bir üniversitede yabancı hoca ve öğrenci yok ise burada evrensel bir üniversiteden bahsedilemez. Bundan dolayı yabancı hocaların üniversitemize ve öğrencilerimize katkılarını önemsiyorum.
Farklı ülkelerden gelen akademisyenlerimiz, ülkelerinde edinmiş oldukları bilimsel alt yapı ve donanımlarını buraya taşıyorlar. Bu bakımdan yabancı hocaların üniversitemizin olmazsa olmazlarından olarak görüyoruz.
Her geçen gün artan yabancı akademisyen oranının toplam akademisyen oranı içerisindeki payının yakın gelecekte yüzde 20’lere ulaşmasını hedefliyoruz.
Üniversitemiz, farklılıkları bir araya getiren, destekleyen, yüreklendiren, geliştiren ve bütün kadro ve finansını buralara odaklayan evrensel bir üniversite olmayı hedef olarak aldı. Bu hedefe doğru yürüyor."