Damızlık sığır ve damızlık koyun - keçi işletmeleri için 2016 yılı hibe destekli ahır ve ağıl inşaatı başvuruları için son gün olan 31 Mart 2016 tarihine dikkat çeken Ağrı İli Damızlık Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Nuri Samancı Yetiştiricileri, Çiftçileri Ve Yatırımcıları başvurular için en yakın İl veya ilçe Tarım müdürlüklerine gitmelerini istedi.
Yatırım Konularına Göre Hibe Desteği Uygulanacak İller Arasında Ağrı ilimizde bulunmaktadır, Bu anlamda ilimizdeki Yetiştiricilerin ve Çiftçilerin bu destekten faydalanması gerekmektedir.
Destekleme Konuları ve Hibe Oranları
2015-2018 yılları arasında; Doğu Anadolu Projesi, Güney Doğu Anadolu Projesi, Konya ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Kapsamındaki İllerde mevcut damızlık sığır ve damızlık koyun-keçi işletmelerinin yeni inşaat veya tadilat ile damızlık erkek materyal temini desteklenmesi yatırımlarına aşağıda belirtilen oranlarda hibe desteği uygulanır.
Yeni inşaat veya tadilat % 50 HAYVAN ALIMI Damızlık boğa, koç ve teke alımı %80 hibe sağlanmaktadır.
Yatırımlarda, hem damızlık erkek materyal alımlarında hem de inşaatlarda olmak üzere; büyükbaş işletmelerinde anaç varlığı olarak; alt sınır 10 baş üst sınır 49 baş, küçükbaş işletmelerinde ise alt sınır 100 baş üst sınır 200 baş olmak üzere İşletme kapasitesi büyükbaş işletmelerde 49 baştan, küçükbaş işletmelerde ise 200 baştan büyük olan gerçek ve tüzel kişiler, bu üst sınırlara kadar olan kısım için hibe desteğinden yararlandırılır.
Yatırımcılar mutlaka belirtilen sınırlar içinde başvuru yapabileceklerdir. Bu sınırların dışındaki hayvan varlığına sahip olan yatırımcıların başvuruları kabul edilmeyecektir.
Yatırımcının bu sınırlar dahilinde başvurusunun kabul edilip yatırıma başlaması ile bu sınırların üzerinde yapacağı daha fazla kapasiteli ahır ve ağıl inşaatları hibe desteği dışında kalacak olup, yatırımcı tarafından karşılanacaktır.
Destek müracaatı için aranacak şartlar nelerdir?
1.İşletme sahipleri işletme tescil belgesine sahip olacaklar ve işletmeleri, Türkvet sistemine müracaat tarihinden en az 1 yıl önce kaydedilmiş olacaktır.
2.Büyükbaş hayvancılık işletmeleri en az 10, en fazla 49 adet anaç sığır sahibi olacaklardır. Küçükbaş hayvancılık işletmeleri ise en az 100 en fazla 200 adet anaç koyun ve keçi sahibi olacaklardır.
3.Yeni ahır ve ağıl veya mevcut ahır ve ağılını tadilat yaptırmak isteyen işletme sahiplerinin ahır ve ağıl yaptıracağı yerler tapulu malları olmalı ve inşaat için yetkili mercilerden gerekli izin ve ruhsatları almış olmalıdır.
4.Aynı amaçlı düşük faizli kredi veya hibe desteği kullanmamış olmalıdır.
Destek müracaatı için istenen belgeler nelerdir ?
1.Hibe başvuru formu (İl-İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir)(Ek-1)
2.Ön Proje Formu (İl-İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir)(Ek-2)
3.Tahmini Sabit Yatırım ve Termin Planı Tablosu Formu (İl-İlçe Müdürlüklerinden temin edilebilir) (Ek-4)
4.Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
5.İşletme Tescil Belgesi (Hayvan Sağlığı Şubesi Veya İlçe Müdürlüklerinden)
6.Güncel Türkvet ten alınan hayvan varlığı belgesi. (Hayvan Sağlığı Şubesi Veya İlçe Müdürlüklerinden)
7. Yatırım ile ilgili Bilgiler formu (EK-3) İNŞAAT İÇİN
8.Vergi borcu yoktur yazısı (Defterdarlık Vergi Dairesinden)
9.Koç ve teke alımı başvurularında 2015 yılı anaç koyun keçi desteklemesinden yararlandığına dair belge veya herhangi bir aşılama belgesi. (Damızlık Koyun-Keçi Birliğinden temin edilir.)
10.Tapu kaydı İNŞAAT İÇİN
11.SGK Borcu bulunmadığına dair yazı (SGK İl Müdürlüğünden) İNŞAAT İÇİN
12.ÇKS çıktısı
Müracaat nerelere yapılacaktır?
Yeni ahır ve ağıl inşaatları ile tadilat hibe desteği için sadece İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne, damızlık koç veya teke alımı için ÇKS'de kayıtlı olduğu İl veya İlçe Müdürlüklerine 31 Mart 2016 tarihine kadar başvuru yapılacak.
Not: 2015 yılında mevcut koç ve boğa alımı için başvuruda bulunanlar için geçerlidir.