Ağrı Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın ortaklığı ile Bitkisel üretim, hayvansal üretim ve coğrafi işaretler alanları olmak üzere üç grupta yapılan Tarım ve Hayvancılık Sektör Toplantısına; Ağrı Valisi Sayın Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Savcı Sayan,Vali Yardımcıları Yakup Ömeroğlu, Ömer Faruk Tuncer ve Yusuf Cıbır, Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, Ağrı Valiliği proje uzmanları, İbrahim Çeçen Üniversitesi akademisyenleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje ekibi ve SERKA proje uzmanlarının yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşları, üreticiler ve sektör paydaşları katılım gösterdi.
Yapılan sunumun ardından, konuşma yaparak toplantının önemini belirten Sayın Valimiz Dr. Osman Varol: ‘Tarım ve hayvancılık; gelişmiş ülkelerin önceliği, geleceğin sektörüdür. Gelecekte ayakta kalmak isteyen toplumlar, ülkeler ve şehirler kesinlikle bu alanlarda güce ve imkâna sahip olmalıdır. Belirtmek isterim ki bizler bugün burada, ilimizde tarım ve hayvancılığı konuşarak Ağrı'yı geleceğe taşıyoruz.’ dedi.
Tarım ve Hayvancılık Sektör toplantısı açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin; Sizlerindi malumu üzere ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tarım tüm ülkelerdeki ekonomik hayatın önemli bir yerine sahiptir diyerek sözlerine şöyle devam etti.
“Çünkü insanların beslenmesi için gereken gıda maddeleri ile ham maddelerin temini tarım sektörü tarafından sağlanmakta ve bu sektöründe ikamesi bulunmamaktadır. Tarım sektörü küresel seviyede önemli bir yere sahip olup, gün geçtikçe değeri artan bir sektör haline gelmektedir. Son yıllarda özellikle nüfus artışı, küresel ısınma, iklim değişikliği, su kaynaklarının azalması gibi faktörlerle sık sık gündeme gelen tarım sektörü bu kez de küresel bir virüs faktörü ile tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, gıda araz güvenliği kaynakları ile çok daha güçlü bir şekilde dünya gündeminde yer almaktadır. İlimizin sahip olduğu 400 bin büyükbaş 1.335 bin küçükbaş hayvan varlığı, yılılk üretimi 28 bin ton olan bitkisel üretim ve yine 282 bin ton süt üretimi ile 5542 bin hektar çayır mera alanı ile bölgemize ve ülkemize tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi iller arasında sayılır. İlimizde toprak ve sulanabilir alanların yeterli olmasına rağmen iklim şartlarının set olması tarımsal faaliyeti olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra ilimizin sahip olduğu bitki florası endemik bitki çeşitliliği, geniş meralarının olması nedeni ile arıcıların tercih ettiği bir konumdadır”.
“İlimizde modern tarım teknolojilerinin kullanımı ile jeotermal enerji potansiyeline sahip alanlarda olumsuz iklim koşulları kontrol altına alınarak seracılık faaliyetleri yürütülmektedir. Diyadin ilçemizde 1300 dekar alanda jeotermal enerji kullanılarak tarımsal üretim yapılmaktadır. Ayrıca 44 dekar alanda 2 bin ton domates üretimi yapılmaktadır. Nüfusun yüzde 70 inin tarım ve hayvancılık ile uğraştığı bir alanda bilinçli ve teknik yöntemlere göre yapılması amacı ile ilimizde 2019 yılında muhtelif tarım ve hayvancılık faaliyetleri için 178 Milyon Tl ödeme yapılmıştır.
Sayın Valimizin talimatıyla bu gün üç ana başlık altında düzenlenen tarım ve hayvancılığın avantaj ve dez avantajları sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin görüşüleceği bu toplantıda çıkacak olan görüşler ile tarım sektörüne katkı sunulması hedeflenmektedir. Bu amaçla toplantımıza katılan birikimlerini bizimle paylaşan tüm katılımcılara teşekkürlerimi sunarım” dedi.
Toplantıda konuşma yapan Ağrı Belediye Başkanı Savcı SAYAN; Tarım ve Hayvancılığın önemine değinerek, Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir sektör olduğunun anlaşıldığını dile getirdi. Sayan sayın Valimizin öncülüğünde İlimiz tarım ve hayvancılığının çok iyi bir seviye getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tarım ve Hayvancılık Sektör toplantısının değerlendirme ve sonuç raporu program sonunda Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim görevlisi Prof. Dr. Erdal Enkoca tarafından açıklandı.