Ahlat'ta taş ustası Muhyettin Tanış, çeyrek asrı aşkın süredir, yöreye özgü taşları balyoz ve çivi kullanarak ocaklardan çıkarıyor.
İlçede, yöre mimarisinin yanı sıra tarihi yapıların restorasyonunda da kullanılan Ahlat taşı, estetik görünümü ve kendine has yalıtımı nedeniyle tercih ediliyor. Bölgede ev, cami, minare, çeşme, kemer ve köprü gibi yapılarda da kullanılan Ahlat taşı sayesinde birçok kişi geçimini sağlıyor.
Havaların ısınmaya başlamasıyla taşları gün yüzüne çıkarmak için taş ustaları yoğun çaba harcıyor. Ustalar, ocaklarda atalarından öğrendikleri yöntemlerle balyoz ve çivi kullanarak farklı özelliklere sahip, beyaz, kırmızı ve siyah taşları çıkarıyor.
- "Ömrümün yarısı taş çıkarmakla geçti"
Taş ustası Tanış, AA muhabirine, ocaklardan taş çıkarmanın zorluğunu anlattı. Ahlat taşının bilek gücüyle çıkarıldığını belirten Tanış, bunun için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.
Günün ağardığı saatlerde iş başı yaptıklarını belirten Tanış, "Tek geçim kaynağım taşçılık. Ailemi bu şekilde geçindiriyorum. Ömrüm yettiği sürece taş ustası olarak çalışacağım. 66 yaşındayım, 30 yıldır bu işle uğraşıyorum. Ömrümün yarısı taş çıkarmakla geçti. Taş sezonu nisan ayında başlayıp kasım ayına kadar devam ediyor. Sezon boyunca ancak 5-6 bin lira kazanıyorum" ifadesini kullandı.