3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu Başladı
‘İslam Bilim ve Kültür Tarihçisi Olarak Prof. Dr. Fuat SEZGİN’ temalı ‘3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu’ başladı.
5-6 Ekim 2019 tarihlerinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi organizasyonunda Ağrı Valiliği ve Ağrı Belediyesi işbirliği ile bu sene üçüncüsü gerçekleştirilen, birçok ülkeden 80bilim insanının bildiri sunacağı sempozyum,Doğubayazıt Ahmed-i Hani Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde başladı.
‘İslam, Bilim ve Kültüründe Prof. Dr. Fuat Sezgin’temalı 3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu’nun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, İshak Paşa Sarayı’nın ev sahipliğinde Anadolu’nun âlim ve arif şahsiyetlerindenAhmed-i Hânî adına düzenlenen sempozyumda,tarih, bilim, sanat, edebiyat, felsefe ve din alanlarında önemli tebliğlerin sunulacağını söyledi.
Prof. Dr. KARABULUT, “İki gün sürecek sempozyumda sunulacak bildirilerde ülkemizin yetiştirdiği dünya çapındaki meşhur ve yetkin bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat SEZGİN’in ilmi kişiliği, çalışmaları, dünya bilim tarihine yaptığı hizmetleri ve bilim tarihi açısından insanlığa sunduğu katkıları ele alınacaktır. Dünyanın birçok yerinden Ağrı’yave Doğubayazıt’a teşrif eden saygın bilim insanları sunacakları bilimsel tebliğlerde birçok konuyu tartışarak bizlere de önemli katkılar sağlayacaklardır” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından sempozyumun ilk gününde bilim insanları tarafından bildiriler sunuldu. Sempozyuma 6 Ekim’de merkezi yerleşkedeki Kültür ve Kongre Merkezinde devam edilecektir.
3. Uluslararası Ahmed-i Hani Sempozyumu’na Ağrı Valisi Süleyman ELBAN, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT, Ağrı İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Cemil Lütfi ÖZKUL, Ağrı İl Emniyet Müdürü Nihat ÖZEN,kurum müdürleri, STK temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ahmed-i hani'nin isminden ziyade, ilminden istifade etmenin önemini açıklamayı unutmayalım.
Değişim, sadece gelişim demek değildir. Aynı zamanda bozulum da değişim demektir. İnsan'da bozulabilen bir varlıktır. İlim irfan dediğimiz zaman, bozuluma karşı bir ilaç aklımıza gelmelidir. Teknolojik gelişimin insanı bozan yönlerini ele almak, günümüzün ilmi gündemi olmalıdır.