Binlerce personeli açığa alan bakanlık, soruşturmada önemli bir aşama kaydetti. Öğretmen, okul müdürü, yönetici, hizmetli ve milli eğitim müdürlüğü personeli arasından açığa alınan kişi sayısı 43 bini aştı.
MEB, açığa aldığı personeli, illerde oluşturulan komisyonlar aracılığıyla detaylı soruşturmadan geçirmeye başladı. Gerekli görülmesi halinde savunma isteniyor. Çalışmaların ardından ihraç edilecek memur sayısı da netleşmeye başladı. Açığa alma kapsamında söz konusu personelin Aktif-Eğitim-Sen üyesi olması, Bank Asya’da aktif hesabının bulunması ve örgüt üyelerinin haberleşmede kullandığı Bylock, Tango, Telegram ve Eagle tespit edilmesi yeterli oluyordu. İhraç edilecek isimler için kesin delil taraması yapıldığı ve sadece bu gerekçelerin yeterli kabul edilmeyeceği öğrenildi. Buna göre, açığa alınan personelden yaklaşık 28 bini ihraç edilecek. 15 bini görevine geri dönecek. Göreve dönen 15 bin personelin soruşturmasını ise Yüksek Disiplin Kurulu yürütecek.
MÜDÜR OLAMAYACAKLAR
Bu aşamada da meslekten atmalar olacak. Ancak FETÖ ile geçmişte bağlantısı bulunan ve 17-25 Aralık’tan sonra ilişkisini sonlandırdığı tespit edilen personele maaş kesme ve kademe ilerleme cezası verilecek. Bu kişilerin müdür ya da il ve ilçelerde yönetici olması engellenecek. İhraç edilecek 28 bin personel, kanun hükmünde kararname (KHK) ile duyurulacak.
ÇALIŞMA İZİNLERİ İADE EDİLEBİLECEK
FETÖ’den alınan özel okullarda görev yapan 27 bin 800’e yakın öğretmenin çalışma izinleri de iptal edilmişti. MEB, söz konusu öğretmenlerle ilgili de çalışmalarına devam ediyor. Bu öğretmenlerin arasında FETÖ ile bağlantısı olmayan, okullarda sadece atanamadığı için çalışan ve okullar kayyuma devredildikten sonra göreve devam edenlerin çalışma izni tekrar verilecek. Kamuya atanabilecek ve özel okullarda çalışabilecekler.