Ordu'nun Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, yaptığı açıklamada, 12 milyon lira yatırımla açılan ve bin kişinin istihtam edileceği fabrikada 320 kişinin çalıştığını söyledi.
FABRİKA İÇİN ÇOK UĞRAŞTI
Mert, ilçelerine uzun uğraşlar sonucu kazandırdıkları fabrikanın faaliyete geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirerek, "Biz aslında 250-300 kişinin çalışabileceği küçük bir fabrika kurmayı düşünüyorduk. Ancak ilerleyen süreç, ilçemize daha büyük bir fabrika kurmamız gerektiğini gösterdi. Hem Gölköy hem de komşu ilçelerden göç alabileceğimiz bir fabrika olması gerekiyordu. Bunun için kolları sıvadık ve 8 bin 600 metrekare arsa üzerine kurulu, 6 bin metrekare kapalı alanı bulunan bu fabrikayı bir yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. Yaklaşık bir yıldır üretim yapılıyor" diye konuştu.
İŞ VAR İŞÇİ YOK
Belediyenin öz kaynaklarıyla yapılan tekstil fabrikasına 4 milyon lira harcadıklarını kaydeden Mert, "Yaklaşık olarak işletmeci kardeşimiz de 6 milyon civarında yatırım gerçekleştirdi. Devlet, İŞKUR aracılığıyla ise 2 milyon lira yatırım yaptı.
Toplamda da yerel yönetim, devlet kanalı ve işletmeci mantığıyla oluşturduğumuz bu fabrika yaklaşık 12 milyon lira yatırımla ilçemize kazandırılmış oldu. Ancak yaklaşık bin kişinin istihdam edilebileceği bu fabrikamızda şu an itibarıyla 320 kişi çalışıyor. Maalesef işçi bulmakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.
DON GÖÇÜ GETİRDİ
İlçelerinin tarıma endeksli olduğunu vurgulayan Mert, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle geçen yıl zirai dondan dolayı fındığın olmaması nedeniyle ciddi bir göç kaybı oldu. Yaklaşık 33 bin nüfusa sahip ilçemizin nüfusu 30 binlere kadar düştü. Üç bin nüfus kaybından dolayı çok ciddi istihdam sıkıntısı yaşadık. İnşallah bu yıl fındığın verimli oluşuyla göçün tersine döneceğini bekliyoruz. Temennimiz fabrikadaki işçi açığını en kısa sürede kapatabilmek."
MAHALLELERİ DOLAŞARAK İŞÇİ ARIYORLAR
Tekstil fabrikasına işçi bulabilmek için işletmeciyle mahalle toplantıları düzenleyip işçi aradıklarını anlatan Mert, "İşçi bulmak için bazen cuma bazen de cumartesi günleri ekipler halinde mahalle toplantıları yapıyoruz. Gittiğimiz mahallelerde kız kardeşlerimize ve gençlerimize bu fabrikanın neye dönük, onlara ne gibi faydalar getireceğini anlatarak işçi temini için çalışıyoruz. Toplantıların ardından minibüsler ile bu gençlerimizi fabrikaya getiriyoruz. Burayı gezdiriyoruz. Daha sonra çalışmaya karar verdiğinde hemen ikinci gün iş başı yaptırıyoruz. Bu fabrika 800-850 kişi içeride, 50-60 kişi servis minibüsü, içerisindeki güvenliği, temizlikçisi ve aşçılarıyla bin kişiyi rahatlıkla istihdam edebilir, bin kişi buradan maaş alabilir" diye devam etti.