Afganistan'ın Türkiye açısından önemli ve kritik bir ülke olduğuna işaret eden Şişman, "TP tarafından 70 milyon dolar yatırım olacak. Fiyatlar düştü, bu çerçevede taahhütlerimizi aşağı çekelim diye görüşmelerimiz devam ediyor ama olmazsa da yine Afganistan'da işimizi yapacağız. Devletin şirketi olarak orada var olmamız lazım" diye konuştu.
Şişman, TP'nin Malezya'nın Petronas şirketi ile Gabon'da petrol arama projesi başlatacağını ve bunun TP'nin Sahraaltı Afrika'da gerçekleştireceği ilk proje olacağını anlattı. Proje ile ilgili son aşamaya gelindiğini belirten Şişman, "Gabon hükümetinden birkaç prosedür ile ilgili onay bekliyoruz. Sonlandığında, Petronas'ı da ikna edebilirsek, İstanbul'da imza töreni yapmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
'Trakya'daki çalışmayı agresif şekilde sürdürüyoruz'
Trakya'daki arama çalışmalarında daha çok konvansiyonel olmayan petrol ve doğalgaz projelerine yoğunlaştıklarını ifade eden Şişman, "Trakya'daki çalışmayı agresif şekilde sürdürüyoruz. Bütün yatırımlarımızda kısıtlamalar yaptık ama stratejik aramalara dokunmadık" dedi. Şişman, aramalar hakkında 2016 yılının sonuna doğru daha net veriler elde edeceklerine vurgu yaparak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek istediklerini ve bu sebeple projeleri sükunet içinde sürdürdüklerini belirtti. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) ile gerçekleştirdikleri projeye de değinen Şişman, "Üç devlet şirketi çok güzel bir iş yapıyor ama kıyamet koparmıyoruz. Bir görelim, bunu başarırsak, hayata geçirirsek o zaman TKİ ile TP oturur yanına bir de özel şirket alır, bu işi yapar. Bir adım sonrasını becerdiğimiz anda 'çok güzel oldu' deyip doğru bilgi vereceğiz. Sağlam basarak yürüyoruz" ifadelerini kullandı.
'Karadeniz'deki sondajdan iyi veriler aldık'
Şişman, Karadeniz'in İstanbul Şile açıklarında Shell ve TP'nin ortak gerçekleştirdiği arama faaliyetleri ile ilgili iyi veriler aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Ancak istediğimiz noktaya kadar da devam ettiremedik. Karadeniz'de sondaj için teknik olarak şartlar çok zor. Bir değerlendirilme yapılacak ve bir adım sonrasına tekrar bakacağız. Karadeniz'in Türkiye bölümü 250 bin kilometrekare. Karadeniz'de bir kuyu 300 milyon dolar civarında. Çok sondaj yapmak lazım. Bir iki sondajdan üretilebilir bir şey yakalarsanız o zaman her şey değişir ve herkes yatırım için koşturur. Bu zaman meselesi." Şişman, Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemisinin halen Samsun'un Çarşamba ilçesi açıklarında üç boyutlu sismik arama yaptığını bildirdi.