Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılında kurulan konfederasyona bağlı 3 bin 500 sürücü kursunun bulunduğunu ve 40 bin eğitimciyle sürücü yetiştirdiklerini söyledi.
Sürücü kurslarına giderek sertifika almaya hak kazanan ancak bunu sürücü belgesine dönüştürmeyenler için tanınan 2 yıllık sürenin 29 Mayıs'ta sona ereceğini belirten Yılmaz, "Türkiye'de 3 bin 500 sürücü kursu var. Her sürücü kursumuzda ortalama 150 sertifikanın beklediği varsayılırsa bu sayı 525 bin kişi demektir. 29 Mayıs 2013'ten önce alınmış sürücü sertifikalarının 29 Mayıs'a kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerekiyor" dedi.
Sürücü adaylarına para ve zaman kaybı yaşamamaları için uyarıda bulunan Yılmaz, şunları söyledi:
"Belgelerin geçerlilik tarihinin dolmasına az bir süre kalması nedeniyle trafik tescil bürolarında oluşabilecek yığılmaları da göz önüne alarak sürücü adaylarının başvurularını son güne bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. 29 Mayıs 2013'te yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih ve öncesinde sertifika almaya hak kazandıkları halde sürücü kurslarından sertifikalarını almayanlar ya da sürücü kurslarından sertifikalarını aldıkları halde trafik şube müdürlüklerine gitmeyerek sürücü belgesine dönüştürmeyenler için 29 Mayıs 2015 son tarihtir. 29 Mayıs 2013'ten önce alınmış sürücü sertifikalarının 29 Mayıs 2015'e kadar sürücü belgesine dönüştürülmemesi durumunda sertifikaları iptal olacak. Bu durumda sürücü kurslarına tekrar kayıt yaptırarak sınavlara girmeleri ve ücret ödemeleri gerekecek."
Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin 29 Mayıs 2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yönetmelikte, 'Sürücü sertifikasının sürücü belgesine dönüştürülmesi süresi en çok iki yıldır. Süresi içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanma yetkisi vermez' denilmektedir. Geçici 2'nci maddede ise 'Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, düzenlenmiş olan sürücü sertifikaları bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürülür. Süresi içerisinde sınıfına uyan sürücü belgesiyle değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer' ifadesi yer alıyor. Mağduriyet yaşanmaması için sürücü adaylarının bu konuda duyarlı olmasını, işlemlerini son günlere bırakmamalarını tavsiye ediyoruz."