28 Mayıs 2016 Cumartesi 14:08
Yayla Muzundan 'Sabun' Yaptı

Van'da ortaokul öğrencisi Nuran Keleş, dağlarda yetişen ve yöre halkı tarafından "uçkun" veya "yayla muzu" adıyla bilinen bitkiden ürettiği sabun ile farklı bir projeye imza attı.

Şehit Koray Akoğuz Ortaokulu tarafından düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'na 8. sınıf öğrencisi Nuran Keleş, "Doğal Bir Güzellik Yayladaki Uçkundan Geçer" ismini verdiği projeyle katıldı.

Dağlarda yetişen uçkunun elde ettiği suyunu süt ve kolonya ile karıştıran ve daha sonra bunu buzlukta bekleterek sabun elde eden Keleş, fuarda ilgi gören projesini AA muhabirine anlattı.

Projesi ile uçkunun faydalarını kanıtlamak istediğini belirten Keleş, "Araştırmamızda uçkunun kırmızı sebzelerde olduğu gibi kanseri önleyici maddelerden olan ponifenoller bakımından zengin olduğunu öğrendik. Bu nedenle sabun olarak cilde sürüldüğünde, kanser hücrelerinin gelişimini yavaşlatıyor." diye konuştu.

Söz konusu bitkiden cildi yumuşatan, nemlendiren ve yan etkisi olmayan sabun elde ettiğini dile getiren Keleş, "Uçkundan elde ettiğimiz suyu sabunun içine koyduğumuzda cilt kanserini önleyen bir ilaç gibi devreye girer" dedi.

Her yıl mayıs ve haziran aylarında dağlarda uçkun topladıklarını anlatan Keleş, şöyle konuştu:

"Uçkunun ekşimsi bir tadı var. Taze tüketilir ve genelde kullanılmayan kısımları gövdesi ve köküdür. Çiçekleri hoş kokuludur. Uçkunlu sabun kullanarak cilde olan faydasını gözlemleyebiliriz. Uçkun ekşimsi tadından dolayı asit içerir. Bu nedenle cilde sürüldüğünde soda ve sirke gibi gözenekleri açar. Bu da uçkunun cildi temizlediğini gösterir. Uçkunu havan ya da meyve sıkacağında sıkarak elde edilen suyu, sabun kapına bırakarak içine 50 milimetrelik süt kattık. Ardından 10 damla kolonya kattıktan sonra buzdolabından beklettik. Böylece güzel bir sabun elde ettik. Sabun ilgi gördü. İllerde bunu ticari amaçla kullanmayı düşünüyorum."

- "İnşallah patentini alacağız"

Proje Koordinatörü fen bilimleri öğretmeni Fevzi Kahraman da okulda yaptıkları projeler ile fen bilgisi dersini sevdirmeye çalıştıklarını ifade ederek, projeler sayesinde öğrencilerde bilimsel düşünce oluştuğunu anlattı.

Öğrencilerin yaratıcılıklarının ön plana çıktığını vurgulayan Kahraman, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öğrencilerim ile detaylı bir araştırma yaptık. Bu kapsamda da farklı bir projeye imza attık. Uçkun bölgemizde çok fazla bulunmaktadır. Uçkunun kansere ve aknelere iyi geldiğini öğrendik ve bu amaçla uçkundan sabun elde etmeye çalıştık. İnşallah ilerleyen günlerde patentini alacağız. Van'ımızın tanıtımına katkı sağlayacak, en güzel projelerden biri olduğunu düşünüyoruz. Uçkunu hep yiyerek tüketiyoruz. Şimdi de uçkundan krem ve şampuan elde etmeyi düşüyoruz. Bunu ilerde rahatlıkla piyasaya sürebileceğimizi düşünüyoruz."

Son Güncelleme: 05.08.2016 17:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.