Doğu Anadolu'nun en sıcak iklimine sahip olan Iğdır'daki Aras Ovası ve çevresindeki dağlar arasındaki sıcaklık farkı sebebiyle ortaya çıkan renk cümbüşü, fotoğraf ve doğa tutkunlarını cezbediyor.
"Doğu'nun Çukurovası" olarak adlandırılan 800 rakımlı Iğdır'daki Aras Ovası'nda ile çevresindeki 2 bin rakımlı Aras Dağları arasındaki sıcaklık farkı yüzünden adeta sonbahar ve kış bir arada yaşıyor. Bu nedenle dağların yarım metrelik kar ile beyaza bürünüp adeta gelinlik giydiği kenttin ovasında ise yeşil ve ağaçlar ve bitki örtüsü sarı ağırlıklı renk cümbüşü oluşturuyor.
Sonbahar ve kışın cezbedici yanlarını yerli ve yabancı turistlere sunan yörede, ovanın etrafını kaplayan Aras Dağları birçok kış aktivitesi için imkan sunarken, Aras Ovası'ndaki güneşli havalar ise doğa sporcularına çeşitli etkinlikler için alternatifler sunuyor.
Komşusu olan Ağrı, Kars ve Ardahan'da sert geçen kış şartlarına göre Iğdır'da iki mevsimin birlikte yaşanması, komşu illerden gelenler başta olmak üzere yöreye gelen yerli ve yabancı fotoğraf ve doğa tutkunlarının beğenisini topluyor.
Doğa sporcularından Celal Karaali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla tatil için Iğdır'a geldiklerini, Aras Ovası'nın kış ve sonbahar manzaralarını birlikte sunduğunu vurgulayarak, doğa meraklılarını Iğdır'a davet etti.
Kentin bu özelliği dolayısıyla doğa etkinliklerine imkan verdiğini anlatan Karaali, "Tatile geldiğimiz yörede dağ turizmi, kar ve sonbaharla iç içe bir gezi yaptık. Dün dağlarda karların içinde gezdik şimdi ise ovaya inip Iğdır elmasının tadını çıkarıyoruz." dedi.
Karaali, yörenin şehir yaşamında uzak doğayla iç içe bir ortam sunduğuna işaret ederek, "Arkadaşlarımızla İstanbul'un gürültüsünden, egzoz dumanından, kirli havasından bunaldık. Tatile geldik, bir haftadır dağ turizmi, kar ve sonbaharla iç içe olan bir gezimiz oldu." diye konuştu.
- "Iğdır, fotoğraf ve doğa tutkunlarının gözdesi"
Iğdır Fotoğraf, Gezi ve Doğa Derneği üyesi Muhammed İz de Iğdır ve çevre illerdeki doğa meraklılarının en fazla bu mevsimde Iğdır'ı tercih ettiklerini söyledi.
Muhammet İz, bitki örtüsü ve doğal zenginlikleriyle birçok doğa faaliyetine olanak sağlayan Aras Ovası'nın Iğdır'ın yanı sıra çevre illerden de gezi ve doğa etkinlikleri için tercih edildiğini ifade etti.
Iğdır'ın mikroklima özelliğine işaret eden Muhamet İz, şunları kaydetti:
"Şu sıralar, Iğdır'ın doğusundaki Ağrı Dağı, güneyindeki Aras sıra dağlarında kar yağışından dolayı sert bir kış mevsimi yaşanıyor. Daha alçak rakımdaki Iğdır kent merkezi ve Aras Ovası'nda ise sonbahar yaşanıyor. Bu yüzden fotoğraf ve doğa tutkunları istedikleri mevsime göre etkinlikte bulunabiliyor. İki mevsimin birlikte yaşanması özellikle fotoğraf sanatçılarının ilgisini çekiyor. Biz de dernek olarak doğa gezileri, fotoğraf turları düzenliyoruz. Yöre, kar yağışından dolayı beyazın yanı sıra sonbaharın sarıları ve yeşil renkleri izlenmeye değer manzaralar sunuyor."
Aras sıra dağlarındaki Tekaltı Dağı, Ekerek Gölü, Üçkaya Kayalıkları, Hamurkesen Kanyonu, Köroğlu Kalesi ve Hadımlı Deresi kış etkinlikleri için ziyaretçilerin uğrak yerlerinden oluyor.
Turistler, aynı yöredeki ovada ise Aras Nehri, Çıyrıklı Kuş Cenneti, Kızıldağ, Bulakbaşı Sazlığı, Sürmeli Kanyonu ve Erhacı Kayalıkları'nı ise gezi ve diğer etkinlikler için tercih ediyor.