Çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü Doğu Anadolu'daki köylerde yaşayanlar, metrelerce kalınlığa ulaşan karın yaşamlarında yol açtığı zorlukların etkisini, kar üzerinde çeşitli etkinlikler düzenleyerek aşmaya çalışıyor.
Evlerin, ahırların üzerinin karlarla kaplandığı Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağı Bozat köyünde 1,5 metreyi bulan kar, köylülerin yaşamını önemli ölçüde güçleştiriyor. Yaya ulaşımının, metrelerce kar arasında açılan yollardan sağlandığı köyde, besicilikle geçimlerini sağlayan vatandaşlar en büyük güçlüğü hayvanlarını beslemekte yaşıyor.
Çetin geçen kış mevsimi öncesi depoladıkları otları, her sabah kar üzerine sererek hayvanlarını besleyen köylüler, mevsim boyunca aralıklarla yoğun şekilde yağan kar ile bitmeyen bir mücadele içinde. Her yağış sonrası karla kaplanan evlerinin çatılarını temizleyen köylüler, komşu evlere ve ahırlarına gidebilmek için de giderek artan kar kalınlığıyla, tünele benzeyen yaya yolları açmak zorunda kalıyor.
Köylüler, kışın çilesini kar üzerinde çeşitli etkinlikler düzenleyerek eğlenceye dönüştürüyor. Yağışın durup güneşin yüzünü gösterdiği dönemlerde, hava sıcaklığı sıfırın altında seyretmeye devam etse de çocuklar, kar üzerinde futbol maçı yaparak, büyükler ise atların gövdelerine kadar kara battığı arazide düzenledikleri at yarışlarıyla hoşça vakit geçiriyor.
Karla kaplı arazide yapılan at yarışlarında zaman zaman, binicilerin atlarıyla birlikte düşerek kara gömülmesi ilginç görüntüler oluşturuyor.
- "Kışın uzun sürmesi zorluyor"
Bozat köyü muhtarı Hüseyin Gökcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 77 hane bulunan köylerinde 500 kişinin yaşadığını ve geçimlerini hayvancılıkla sağladıklarını belirtti.
Kış mevsiminin bu yıl çok çetin koşullarda sürdüğünü, bunun da yaşamlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Gökcan, şunları söyledi:
"Son 15-16 yılın en çetin kışını yaşıyoruz. Köyümüzde 1,5 metrenin üzerinde kar var, bundan sonra da yağacak. Kış şartları köyümüzde çok ağır geçiyor. Başka bölgelerde, başka köylerdeki gibi değil. Her yerde 5 ay, bizde 7 ay kış sürer. Köyümüz Ağbaba Dağları eteğinde yaklaşık 2 bin 200 rakımda olduğu için aşırı kar alıyor ve tipi çok oluyor. Kışın uzun sürmesi nedeniyle yaklaşık 6-7 ay hayvanların içeride beslenmesi gerekiyor. Biz yazın 5 ay süreyle bu hayvanların kışın yiyeceği yem, ot ve saman için çalışıyoruz. Kışın da uzun süre hayvanları bu şekilde yedirmek zorundayız. Kar da etsek zarar da etsek, başka yapacak işimiz yok, mecburen bu işi yapıyoruz. Bu da köylülerimizi olumsuz etkiliyor. Uzun kış mevsiminde, böyle güneşli günlerde de köyün gençleri, çocukları kendi aralarında toplanır, kimi futbol oynar, bazı gençler de kendi aralarında at yarışları yapar. Kışın çilesini bu şekilde eğlenceye çevirmeye çalışıyoruz. Nisan ayı sonuna kadar bu şekilde devam edeceğiz."
Köylülerden Salman Gök de uzun süren kış mevsiminin ve kar yağışının yaşamlarını çok güçleştirdiğini dile getirerek, "Her gün iki defa küçükbaş hayvanları dışarı çıkarıp yemliyoruz. Aşırı kar yağışında küçükbaş hayvanları köyün altındaki dereye su içirmek için götürdüğümüzde çok zorlanıyoruz. Bazen tipi yolları kapatıyor. Yolları küreklerle açarak bir şekilde hayvanları götürüyoruz" dedi.
- "Atlara da iyi geliyor"
Köyde eğlence olarak at yarışlarını organize eden Bilal Yıldırım ise kışın yarattığı güçlükleri eğlenceye dönüştürmek için kendi aralarında karda yarış yaptıklarını belirtti.
Güneşli günlerde yaptıkları bu yarışların, kış mevsiminde uzun süre ahırda kaldıkları için bunalan atlarına da iyi geldiğini ifade eden Yıldırım, "Yarışmaları güneşli, nispeten sıcak günlerde köyün altındaki çayırlık alanda düzenliyoruz. Ahırlarda uzun süre kalan atlarımız için kar üzerinde koşmak, yuvarlanmak büyük keyif oluyor. Yarışlar, bol karda yapıldığı için atlar, zaman zaman düşerek kara gömülüyor. Biniciler de atlarla beraber yuvarlanıyor ama herhangi bir olumsuzluk yaşanmıyor. Bu şekilde atlarımızla karın keyfini yaşıyoruz" diye konuştu.