Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tandır ekmeği, asırlık tandırlarda Kurban Bayramı için pişirilmeye başlandı.
Tandırın yakılarak hazır hale getirilmesinden ekmeğin pişirilmesine kadar büyük bir ustalık isteyen tandır ekmeği, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Kurban Bayramı için ayrı bir önem taşıyor.
Kurban etine lezzet kattığı, hatta tandır ekmeği olmazsa etin tadının çıkmayacağı düşünülen bölge illerinden Kars'ta da her bayram öncesinde olduğu gibi, vatandaşlar tandırı olan evlerde bir araya gelerek, kırmızı saf buğday unuyla hazırladıkları hamurlarla ekmek pişirmeye başladı.
İçinde tezek ve odun yakılarak ısıtılan tandırların sıcak yüzüne yapıştırılan inceltilmiş hamurlar, yaklaşık 30 saniye içerisinde kabararak kızarmış hale geliyor ve yörenin eşsiz lezzeti ortaya çıkıyor.
- Mahallenin ağız tadı ona emanet
Sarıkamış ilçesi Yeni Mahalle'de yaşayan 78 yaşındaki Medine Yıldız da tandırını yakarak hem kendi evinin hem de komşularının tandır ekmeği ihtiyacını karşılamasına yardımcı oluyor.
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tandır ekmeği pişirmenin ustalık gerektiğini belirterek, "Yaklaşık 60 yıldır tandır yakar, ekmek pişiririm. Özellikle Kurban Bayramı öncesinde mahalledeki kadınlar yanıma gelir, onların da yardımıyla bayram arifesine kadar her gün ekmek pişiriyoruz. Kurban eti tandır ekmeğiyle yenirse güzel olur. Bu şekilde bütün komşulara yardımcı oluyorum" diye konuştu.
Mahalle sakinlerinden Gülseren Güneş de her sene Kurban Bayramı için Medine Ninelerine koştuklarını ifade ederek, "Medine Nine tandır ekmeğinin ustasıdır, çok çalışkan, 78 yaşında mahallemizin ninesidir. Ekmeklerimizi o pişirir biz de kurban etiyle yeriz" dedi.