İtalya'nın başkenti Roma'dan gelen belgesel yapımı ekibi, Arslantepe Höyüğü'nü belgeselle dünyaya tanıtacak.
Battalgazi Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 5 yıl önce Malatya’ya gelerek Arslantepe’nin belgeselini çeken, İtalya’nın devlet televizyonlarında yayınlanmasını sağlayan İtalyan belgesel yapım ekibi, Arslantepe belgeseli ile Amerika başta olmak üzere İspanya ve Makedonya’da ödül aldı.
Arslantepe Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında tarihin akışını değiştirecek bulguların ortaya çıkmasıyla ekip, yeniden Arslantepe’nin belgeselini yapmak üzere Malatya’da çekimlere başladı.
Arslantepe’nin çekimlerine başlanan belgeselinin başta İtalya devlet televizyonları olmak üzere National Geographic kanalında yayınlanacağı ifade edildi.
Belgesel yapımcıları Isabella Astengo ve Lorenda Boboli Delama, beraberinde Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Marcella Frangipane ile Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı makamında ziyaret etti.
- İnsanlık tarihi mirası Arslantepe
Gürkan, ziyarette yaptığı konuşmada, Arslantepe’nin önemine dikkat çekerek, "Marcella hanım 40 yıl önce buraya gelip, kendisini bilime adayarak hem insanlık tarihi açısından, hem ülkemizin tarihi açısından ve gelecekteki insanlara ışık tutacak, buradaki kazı çalışmalarında önemli bulgulara rastladı. Bunu da hem kamuoyuyla, hem de dünya bilim dünyasıyla paylaştı. Sizlere Türkiye’de yaşayan insanlar ve belediye başkanı olarak şükranlarımı ifade ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Geçmişe sahip çıkmanın sorumluluğu ve bilincinde olduklarını aktaran Gürkan, şunları kaydetti:
"Arslantepe dünya insanlık tarihinin ortak mirasıdır. İlk devlet hayatının, ilk saray devletinin, ilk bürokrasi hayatının, ilk ambar kayıtlarının tutulması ve bundan sonraki yapacağınız çalışmalardaki yeni bulgular ve insanlık tarihine yeni notlar düşürüp ve tarihin genel geçmişindeki yazılımları değiştirecek bulguların bulunması insanlığın geleceği açısından da önemlidir. İnsanlık tarihinin ortak tarihi olgusu açısından Birleşmiş Milletler, UNESCO kültürel miras listesine de girmesi gerekir. Tüm insanlığın buradaki medeniyetin, geçmişin insanların bilinçlendirilmesi açısından da sizin çalışmalarınızı önemsiyoruz."
Frangipane da Arslantepe’de tarih akışını değiştirecek bulgulara rastlanıldığını anımsatarak, "Çok dikkatli ve çok yavaş bir iş lazım. Bunun için 40 yılımız burada geçti. Bu iş çok zaman aldı, ancak şimdi Malatya tarihi ve dünya tarihini daha iyi biliyoruz. Belki çocuklara okutacağımız derslerdeki bilgileri değiştireceğiz. Tarihin akışını değiştireceğiz. Malatya sınır bölgesidir. Değişik kültürler vardır burada. Değişik kültürler burada yoğrulmuş." ifadelerini kullandı.