Malatya'nın Battalgazi ilçesinde, vatandaşların eskiden günlük hayatta kullandıkları saban, sini, tırmık, düven gibi malzemeleri bağışlayarak destek vermesiyle oluşturulan ve sayısı 3'e ulaşan mahalle müzeleri, bulunduğu yörenin geçmişine ışık tutuyor.
Geçmişin değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak amacıyla Battalgazi Belediyesince başlatılan proje kapsamında oluşturulan mahalle müzelerinin sayısı her geçen gün artıyor.
Şu ana kadar 3 mahallede oluşturulan ve farklı yerlerde yapımı süren mahalle müzelerinde, geçmişte günlük hayatta kullanılan saban, sini, el değirmeni, sandık, gaz ocağı, düven, fener, küp, testi gibi malzemeler yeni nesile tanıtılıyor.
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahalle müzeleri çalışmalarının, en büyük projeleri olduğunu söyledi.
Belediye olarak devasa bütçeli projeler, yüzlerce kilometre yol, kilit taşı yaptıklarını, ancak bunların küçük işler olduğunu anlatan Gürkan, ilçe kültürüne yönelik hizmetlerinin bunlardan çok daha önem taşıdığını ifade etti.
Mahalle müzelerini önemsediklerini dile getiren Selahattin Gürkan, "Burası belki ekonomik anlamda küçük bir yer ama Türk insanının milli, manevi değerlerine bağlılığı, aidiyet olgusunun oluşması, milli ruh ve heyecanın bezenmesi için burası temel noktadır." dedi.
- "102 mahalleye ait müzeler oluşturacağız"
Gürkan, geçmişte mahalledeki insanların birine yaklaşımı, dertlerini, sevinçlerini paylaşmasının mahallede bir dayanışma ve grup dinamiği oluşturduğunu, bunun da dışarıdan mahalleye gelecek olumsuzlukları engellediğini anlatarak, teknolojinin gelişmesiyle bunun soyutlaşmaya başladığını dile getirdi.
"Mahallelilik" olgusunun yeniden bir an önce geliştirilmesi gerektiğini savunan Selahattin Gürkan, şöyle devam etti:
"Mahalleye ait olan ilçeye, ilçeye ait olan şehre, şehre ait olan da ülkesine sahip çıkar. Bu anlamda mahalle müzelerini önemsiyoruz. Türkiye'de ilkini başlattığımız Mahalle Müzeleri Projesi'yle ilçemizdeki 102 mahalleye ait müzeler oluşturacağız. Bu müzeler aynı zamanda mahallenin geçmişiyle geleceği arasında köprü olacak. Mahalle müzeleri hem ilçemizin hem gelecekte ülkemizin en önemli projesi olacaktır."
- "Örnek işlere imza atmayı temenni ediyoruz"
Gürkan, ilçelerinin tarihi açıdan önemli bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak, "Geçmişin değerlerini gün yüzüne çıkarma noktasında yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine geçirme çabasındayız. Geçmişte Battalgazi nasıl Anadolu'yu 'anayurt' yaptıysa, bu dönmede de bu tür çalışmalarla Türkiye'ye örnek olacak işlere imza atmayı temenni ediyoruz." diye konuştu.
Müzeye vatandaşların geçmişte ailelerinden kalan eski malzemeleri bağışladığını bildiren Selahattin Gürkan, bu anlamda saban, tırmık, sini, el değirmeni, sandık, gaz ocağı, düven, fener, küp, testi gibi malzemelerin müzede sergilendiğini kaydetti.