Fida, Sara, Nesma, Mecit, Seca, Emine, Hiyam... Suriyelilerin misafir edildiği Türkiye'deki kamplarda eğitim veren fedakar öğretmenlerden sadece birkaçı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve buradaki kamplarda öğrencileri yetiştirmeye çalışan Suriyeli kadın öğretmenler, yaşadıkları acılara rağmen yeni neslin eğitimi için fedakarca ter döküyor.
Suriye'deki savaşta yakınlarını, sevdiklerini kaybeden ve eğitim verdikleri okulları bombalanan Suriyeli kadın öğretmenler, yaşadıkları tüm kötü günlere rağmen eğitim aşkıyla çalışmalarını sürdürüyor. Her biri çeşitli kentlerden kaçarak Türkiye'ye sığınan öğretmenler, burada mesleklerini de devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.
Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve konteyner kente kurulan okulda 3 bin 400 öğrenciye eğitim veren 80 Suriyeli öğretmen kadın, Türkiye'nin kucak açtığı Suriyeli çocukların eğitimlerinden geri kalmaması için çaba sarfediyor.
Yaklaşık 2 yıl önce Suriye'nin Hama kentinden kaçarak Türkiye'ye sığınan sınıf öğretmeni Afra El Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de çok kötü günler yaşadıklarını Türkiye'de bunları bir nebze de olsa unuttuklarını söyledi.
Ülkesindeyken sınıf öğretmenliği yaptığını ancak savaş yüzünden ailesiyle Türkiye'ye gelmek zorunda kaldığını dile getiren El Muhammed, konteyner kentte Türkçe öğrendiğini ve okulda öğrencilere Türkçe dersi verdiğini ifade etti.
- "Burada olmaktan memnunuz"
Suriye'de savaşın şiddetinin giderek arttığını aktaran El Muhammed, "Suriye'de, savaş nedeniyle okullarına gidemeyen öğrenciler Türkiye'de eğitimlerine devam etme imkanı buluyor. Türkiye'den çok memnunuz. Türkler çok iyi, bizlere çok yardım ettiler. Konteyner kentteki okul, Türkiye'deki okullarla aynı standartlarda. Burada olmaktan memnunuz" dedi.
El Muhammed, savaş bitince ülkelerine dönmek istediklerini belirterek, "İnşallah Suriye düzelir ve ülkemize döneriz. Burada öğrenciler eğitimlerinden geri kalmıyorlar inşallah her şey güzel olacak" diye konuştu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü bir kez daha ülkelerinden ayrı bir yerde kutlayacaklarını dile getiren El Muhammed, "Orada da Kadınlar Günü'nü kutluyorduk ama savaş nedeniyle çok ezildik ve kırıldık. Bu yılki Kadınlar Günü'nün daha güzel olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
- "Çocukların mutlu olması için mücadele ediyoruz"
Suriyeli öğretmen Fida Kahya da Humus'tan yaklaşık 3 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, Malatya'daki konteyner kentte mesleğini sürdürdüğünü söyledi.
Burada anaokulundaki öğrencilere eğitim verdiğini anlatan Kahya, "Küçük çocuklar yaşananlardan fazla haberdar değiller. Burada çocukların daha da mutlu olması için mücadele ediyoruz. İnşallah yakın zamanda ülkemize döneriz. Eğitim verdiğimiz çocuklar büyüyüp ülkelerine döndüklerinde öğretmen, doktor, mühendis olacak" dedi.
Kahya, Suriye'de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, kadın ve çocukların ise savaştan en çok etkilenen kesim olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Tek düşüncemiz Suriye'de savaşın bitmesi ve ülkemize dönmek. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü savaş nedeniyle kutlamıyoruz. Savaş nedeniyle kimse bayram, özel gün düşünmüyor. Bombardımanda çocuklar, kadınlar ölüyor. Burada çok sayıda çocuk anne ve babasız yaşıyor. O nedenle anneler ve babalar gününü kutlamıyoruz. Biz de burada çok iyi yaşıyoruz ama Suriye'de olanlara çok üzülüyoruz."
Suriyeli öğretmen Sara Omerin de savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını ve buradaki öğrencilere ellerinden geldiğince bir şeyler öğretmeye ve eğitimlerinden geri kalmamalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Omerin, Türkiye'de her türlü imkanlara sahip olduklarını bu imkanlar sayesinde çocuklara temelden en iyi şekilde eğitim verdiklerini belirterek, "Türkiye halkına çok teşekkür ediyoruz. Tüm Suriye halkı adına Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz yardımlarını unutmayacağız. 8 Mart'ta tüm kadınların mutlu olmasını temenni ediyorum" dedi.