24 Ocak 2017 Salı 09:48
Bakanlık Açıkladı Gereksiz antibiyotiğe test ile karar verilecek ?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için alınan bir dizi önlemi açıkladı. Bakan Akdağ, “Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek” dedi.

YILDA 1 MİLYAR TL ÖDENİYOR

Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı alınacak önlemleri açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı' lansman toplantısında tedbirleri anlattı.

Türkiye'nin antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve bakterilerin de antibiyotiklere dirençli olması açısından OECD ülkeleri içinde en kötü durumda olan ülke olduğunu belirten Akdağ, bakanlık olarak antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödendiğini söyledi.

HER 3 HASTADAN BİRİ KULLANIYOR

Vatandaşları bilgilendirmek için spotlar, afiş ve el ilanları hazırladıklarını belirten Akdağ, “Hasta, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir.

Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz” diye konuştu.

İLAÇ STOKLAYANLARA CEZA

“20 Şubat'tan itibaren zam geleceği için bazı depoların ilaç sıkıntısı yaratarak eczacılara ilaç göndermedikleri”ne ilişkin haberlerle ilgili değerlendirmesi sorulan Akdağ, “İster fabrikalar ister ithalatçılar ister depocular ister eczacılar, kim ilacın vatandaşa ulaşmasına mani olucu, stok yapıcı bir tavır içine girerse biz bunu en ağır biçimde cezalandırırız.

Sektörün böyle bir şey yapacağını genelde hiç düşünmüyoruz. Çok nadiren de tevessül edenler varsa da çok yakından takip ediyoruz. Elimizde gerekli araçlar, mevzuat var, hiç kimseye bu konuda müsamaha etmeyiz” ifadelerini kullandı.

Hızlı teşhis testi nasıl yapılacak 

Akdağ, aile hekimi, çocuk hekimi, kulak- burun- boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verileceğini ve bu testle hastalığın belirleneceğini ifade etti. Boğaz kültür testinin uzun sürdüğünü de aktaran Akdağ, hızlı beta testi ile hastanın boğazından alınan sürüntüde sadece beta çıkarsa antibiyotik kullanacağını belirtti.

Nadir Testler'de ücretsiz dönem

Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen düzenleme kapsamında, görülme sıklığı az hastalıkların ya da kanser vakalarının kimi genetik incelemelerinde kullanılan “nadir testler” için artık vatandaş hiçbir şekilde para ödemeyecek. Bu testlerin ücreti, devlet tarafından karşılanacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, A'dan Z'ye tüm hastalıkların tanısı ya da tedavi protokolünün şekillenebilmesi için gerekli görülen birçok testin devlet güvencesi altında ücretsiz yapıldığını vurguladı. Gümüş, “Bu İstanbul, Ankara ve İzmir bandında veya Anadolu'da bir ilde veya bir merkezde olacak.

Tamamen, kurye sistemiyle çalışılacak. Kişinin testi, buraya gönderilecek, yaptırılacak, parası da ödenecek” dedi. Gümüş, yurt dışında yapılan ve ciddi maliyeti olan bazı testlerin Türkiye yapılabilmesi için de çalışmaların hızlandırıldığını da kaydetti.

Son Güncelleme: 24.01.2017 09:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.