Lise öğrencilerini üniversiteyle buluşturacak olan sınavlara sayılı günler kala hem aileler, hem de çocuklar telaş içinde. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Güvenç, ailelere tüyolar verdi...
Sınava girilecek okulu, sırayı önceden görmek daha çok heyecanlanmaya sebep olabilir mi? Bu sınavı abartmamak daha doğru değil mi?
Sınava girilecek mekanı önceden görmenin etkisi kişilere göre değişebilir. Bazı adayları aşırı duyarlılaştırırken, bazılarını da kendilerini duruma hazır hissetmeye yöneltir.
Bir genç, çalıştığı konuları sınav sırasında unutabilir mi?
Unutmaya engel olmak için yapılması gereken ilk şey; çalıştıklarınızı ezberlemekten kaçınmanızdır. Anlayarak çalışan bir gencin, öğrendiklerini unutması zor, anlamadan ezberlemeye çalışan birinin öğrendiklerini unutması ise kolaydır. Unutmayı engellemek için çalışılanları sık sık tekrarlamak gerekir. Gençlerin en çok korktukları konu ise sınavda, çalıştıkları süreç boyunca öğrendikleri her şeyi unutmaktır. Aslında edinilen bilgiler sınavda unutulmaz. Sadece genç, aşırı kaygı nedeniyle, öğrendiklerini hatırlamakta güçlük çekebilir. Bu kaygı atıldığında, çalışılan bilgileri hatırlamamak için hiçbir neden yoktur.
CEVAP ŞIKLARINI KARIŞTIRABİLİR
Fazla heyecanlı olmak, başarıyı etkiler mi?
Heyecan başarıyı olumsuz etkilemektedir. Heyecanı yenmek için uygulanması gereken en basit davranış; nefes egzersizi yapmaktır. Nefes egzersizi için önce burundan derin bir nefes alın. İçinizden 8'e kadar sayarak aldığınız nefesi, yine yavaş yavaş 8'e kadar sayarak geri verin. Bu egzersizi sakın hızlı bir şekilde yapmayın. Aksi taktirde, baş dönmesine yol açabilir. Heyecanlandığınız zamanlarda bilinçli bir şekilde bu egzersizi yapmanızda hiçbir bir sakınca yoktur. Heyecanın dikkati dağıttığı ve verimli çalışmayı engellediği göz önüne alınmalı ve bu duygudan kurtulmak için gerekenler yapılmalıdır. Heyecanını atamayan gençler ders çalışırken zorlandıkları gibi, sınavda da heyecan nedeniyle bildiklerini unutmakta, cevap şıklarını karıştırmakta ve sonuçta başarılı olabilecekleri bir sınavı başarısızlıkla tamamlamaktadır. Egzersiz ile heyecanını yenemeyen gençlerin, mutlaka bir psikolog ya da psikiyatristten yardım almaları gerekir.
Sınav öncesi iyi uyku başarı getirir mi?
Sınavdan birkaç gün önce vakitli uyumak ve dinlenmek, bedenimizi ve psikolojimizi sınava hazırlamak açısından yararlı olur. Araştırmalar, aşırı uykusuzluğun fiziksel ve psikolojik yoksunluğa yol açabileceğini göstermiştir.
Sınavdan bir gün önce her zaman uyuduğumuz saatte mi yoksa daha erken bir saatte mi uyumalı?
Genelde kişilerin alışık oldukları davranışları ve tempoyu izlemesi, yaşadıklarını abartmaması daha iyi olur. Ancak, kişi aşırı heyecan nedeniyle bir türlü uyuyamıyorsa, bu durum onu yıpratacak ve yoracaktır. Dolayısıyla, kendisini yatıştıracak yollara başvurabilir. Sıcak duş almak, ılık süt ya da ıhlamur-papatya gibi bitkisel çaylar içmek iyi gelebilir.