14 Ekim 2016 Cuma 18:37
Temiz eller hastalıklardan koruyor ! El nasıl yıkanır ?

El yıkamamak soğuk algınlığından kuş gribine kadar birçok hastalığa yol açabilir
 
Günlük hayatta eller, çevre ile her türlü bağlantıyı sağlayan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organdır. El yıkama, sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysaki hem kendi hem de toplum sağlığını korumanın yolu düzenli el yıkama alışkanlığı kazanmaktan geçmektedir. Çevre ile sürekli temas halinde olan eller yoluyla taşınan bakteriler basit bir soğuk algınlığından, SARS, hepatit A, kuş gribi gibi ölümcül birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.
 
Toplu taşıma araçlarından iner inmez elinizi yıkayın
 
Eller her yemekten önce ve sonra, tuvalet öncesi ve sonrası, iş ya da okuldan eve dönüşte, okulda ders aralarında kısacası yabancı yüzeylere temas edilen tüm günlük faaliyetler sonrasında ve görünür kirlenme varlığında yıkanmalıdır. Birçok mikroorganizma eller vasıtasıyla yayıldığı için salgın hastalıkların önlenmesinde yeterli sürede ve doğru el yıkama büyük önem taşımaktadır. Toplu taşıma araçları, okullar, iş yerleri gibi kalabalık ortamlarda yüzeyler ve kişiler arasındaki bu zinciri kırmanın en etkili yolu sık el yıkamadır.
 
Eller yıkanırken parmak araları ve el bileği ihmal edilmemeli
 
Bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin kanıtlanmış en etkili yolu el yıkamadır. Ancak bunun geçerli olabilmesi ellerin yıkanma şekli de çok önemlidir. Etkin bir hijyen sağlamak için, ellerin su ve sabun ile 30-60 saniye süreyle parmak araları ve el bileği de dahil edilerek yıkanması gerekmektedir. Su ve sabuna ulaşılamayan yerlerde, ellerde görünür kirlenme olmadığı sürece alkollü el dezenfektanlarıyla ellerin 10-15 saniye aynı şekilde ovalanması yeterli olacaktır.
 
Açık ve nemli ortamda bekleyen katı sabunların üzerinde bakteriler çoğalabilir
 
El yıkarken sıvı sabunların tercih edilmesinin uzun süre açıkta nemli olarak bekleyen katı sabunlara oranla daha güvenli olduğu söylenebilir. Nemli ortamda bulunan katı sabunlar üzerinde bakterilerin çoğalması mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken sıvı sabunları kullanırken sabun kaplarının içindeki sabun tamamen bitmeden üzerine ekleme yapmamaktır. Sıvı sabun kapları yıkanıp kurutulduktan sonra yeni sabun eklemek bakteri oluşumunu engellemek açısından daha güvenlidir.
 

Son Güncelleme: 14.10.2016 18:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.