05 Nisan 2016 Salı 17:52
tüp bebek tedavisinin bilinmeyen yeni yolları

Tüp bebekte anne adayına 20 ila 90 gün arası iğne tedavisi yapılabiliyor. Çok çok iğne hasta dostu bir tedavi olarak itiraf edilmiyor. Tüp bebek tedavisinde daha kısa protokollerin seçimi, iğne sayısının demek oluyor ki ilaç miktarının azaltılması, az sayıda embriyo vererek ikiz ve üçüz risklerinin azaltılması hedefleniyor. Konuyla alakalı söylemlerde mevcut bulunan Op. Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisinde yumurta uyarım sürecinde anne adaylarının belirgin aralıklarla ultrasonografik incelemeye tabi tutulduğunu hatırlatan Özörnek, yumurta uyarım sürecinin ne kadar özenli uygulansa da binde 3 ‘aşırı uyarım sendromu’ demek oluyor ki hayati risk oluşturabilecek komplikasyon meydana getirebileceğini de açıkladı . Hasta dostu ‘ yalın tüp bebek tedavisi’nin bu nedenle ehemmiyet taşıdığını ifade eden Özörnek; “ Daha az ilaç kullanımı, benzer gebelik oranları,

sevilmeyen aşırı uyarım riskinin azalması yalın tedavinin en mühim avantajlarıdır” diye belirtti . Öte yandan tüp bebek tedavisinin maddi ve manevi olarak çiftleri yorabildiğini de açıklayan Hakan Özörnek bu bakımdan da ‘yalın tüp bebek tedavisi’ makul anne adaylarında mühim avantaj sağladığını ortaya koyarak , “Yalın tedavi protokolü ile elde edilen gebelik oranları standart tedavideki sonuçlardan geri kalmamaktadır” diye belirtti. Tüp bebek tedavilerinin başarısı Özörnek, tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler ile alakalı şu bilgileri verdi: Tüp bebek tedavilerinin başarısı 35 yaşından akabinde azalıyor, 40’lı yaşlarda ise yüzde 15 civarında kalıyor. 44 yaşından akabinde gebelik şansı yüzde 1’dir. Yumurtalık kapasitesi kadınlarda yaşla beraber azalıyor. Şayet bazı kadınların biyolojik yaşları ile yumurtalık rezervleri malesef paralel seyretmeyebiliyor. Kimi kadınların yumurtalık kapasitesi diğerlerine göre daha önceden kötüleşebiliyor. Bu hastalarda en mühimi ultrasonla adetin ilk günlerinde aday yumurtaların belirlenmesi işlemi.

Aday yumurta şansı azsa kadınların yaşıtlarına göre bebek sahibi olma şansları da düşük oluyor. Tüp bebek tedavisinde kilogram Kadında obezite ve kilogram fazlası varsa çocuk sahibi olma şansı, obez olmayanlara göre yüzde 15-20 oranında daha düşük. Bu sebepten ötürü bebek sahibi olmak isteyen ve obezite sorunu mevcut bulunan kadınların, ideal kiloya çekilmesinde yarar var. Öğün sayısını artırarak yemek miktarının azaltılması ile beraber hareketi artırmak, yaşam stilini değiştirmek lazım geliyor , 10 kişiden biri bunu yapabiliyor, yaş uygunsa, yumurtalık kapasitesi uygunsa kiloyu verdikten akabinde bu üremeye yardımcı tedaviye başlamak lazım geliyor,

ek ilaçlarla da tedaviyi desteklemek mümkün. Sigara zararlı Rahimdeki birtakım yapısal sorunlar veya sonradan kazanılmış sorunlar buna mani olabilir. Myom varsa, myomun yeri, hacmi şansın azalmasında etken. Büyüklüğü ne olursa olsun döl yatağına yakınsa eğer myomun çıkarılması lazım geliyor . Son yıllarda myomların çıkarılması amacıyla “histeroskopi” uygulanıyor. Eskisi gibi karından ameliyat yapılmıyor, myom 4-6 cm’den büyükse hangi yerde olursa olsun çıkartılması ehemmiyet taşıyor. Rahim içinde polip varsa arıza oluyor. Adetle dökülen dokunun orada çoğalarak bir kısımda kalmasıyla sıkıntı yaşanmakda . Polipler hem embriyonun yerleşmesini önlüyor, hem de oradaki kanlanmayı, gebelikle alakalı ortamı bozuyor. Polip çıkarılınca kendiliğinden gebelik oluşabiliyor. Kanalların içinde su birikebiliyor. Kanalda sıvı var ise ultrasonda görülebiliyor, yumurtalığın beraberinde uzun içi su dolu yapılar oluşmakta . Döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesine imkân vermeyip gebelik şansını azaltıyor.

Bu durumda laparoskopi yöntemi tıkanıklığın giderilmesi veya rahme yakın ucunun bağlanması yöntemleri izleniyor. Yumurtalık ve tüpün kanlanması ortak damarlardan olduğundan dolayı yumurtalığın zarar görmemesi ehemmiyet taşıyor. İşlemin laparoskopide deneyimli uzmanlarca yapılması ehemmiyet taşıyor.

Çikolata kisti toksik maddeler salgılıyor, negatif etki yapmakda . Yumurtalıkların kapasitesi bozulabiliyor.Günümüzde “mini laparotomi” yöntemiyle 7-8 cm’lik kesi yapılıp yumurtalık dışarı çıkarılıyor ve operasyon yapılıyor, böylece yumurtalık kapasitesini korunuyor. Sigara hem erkek hem de kadın üreme hücrelerine zararlı. Şansı bir hayli azaltan etkenler arasında. Çocuk sahibi olmayı isteyen çiftler sigarayı bırakmalı. Stres tüp bebek tedavisi negatif etkiliyor Stres tüp bebek uygulamalarında her basamaktaki etkileri ile başarıyı negatif etkiler. Stresin beyinden salgılanan hormonların salgılanmasını bozabildiği ya da bağışıklık sistemine ait sıkıntılara yol açabildiği düşünülmektedir. İnfertilite sürecinde çıkan psikolojik etkilerin kaba kuvveti zaman uzadıkça artmaktadır. Tüp bebek tedavisi, infertil bir çiftin karşısına çıkan son seçenek, veya tedavide varılan son durak olması sebebi ile ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. İnfertilitenin psikolojik yönden de ele alınması, Tüp bebek tedavisindeki tüm çiftlerin gereksinimidir. Çiftler yalnız olmadıklarını, çaresiz olmadıklarını hissetmelidirler. Çiftin tüm sıkıntılarla baş etmesine yardımcı olunması lazım gelir . Sonuç olarak, tüp bebek tedavisinde amaç ‘ kesinlikle gebelik değil sağlıklı gebelik’ olmalı. Güncel gelişmelerin tüp bebek tedavisine adapte edilmesi hem başarıyı artırıyor hem de anne baba adaylarını daha az yoruyor.”

 

Son Güncelleme: 05.04.2016 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.