76 yaşındaki Kamer Genç için Pazar günü saat 14.00'te Kartal Cemevi'nde cenaze töreni düzenlenecek. Ardından Pazartesi günü ise memleketi Tunceli'de Tunceli Cemevi'nde saat 10.00'da ve Nazimiye Cemevi'nde saat 12.00'de yapılacak cenaze törenlerinin ardından, kendi vasiyeti üzerine 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde pankreas kanseri tedavisi gördüğünden dolayı milletvekili adayı gösterilmeyen Kamer Genç, 28 Ekim 2015'te hastalığından dolayı ABD'ye gitmiş ve bir süre burada tedavi görmeye başlamıştı.
Ardından New York'tan Türkiye'ye getirilen Kamer Genç, kanser tedavisine yanıt vermedi ve yaşamını yitirdi. Kamer Genç, son olarak CHP Tunceli Milletvekili seçilmişti.
KAMER GENÇ'İN VASİYETİ YERİNE GETİRİLECEK
Kamer Genç, ölmeden önce vasiyetinde memleketi Tunceli'de defnedilecek. Genç için pazar günü saat 14.00'te Kartal Cemevi'nde cenaze töreni düzenlenecek. Genç'in cenazesi Pazartesi günü ise Tunceli Cemevi'nde saat 10.00'da, Nazimiye Cemevi'nde de saat 12.00'de yapılacak törenlerin ardından, vasiyeti üzerine Ramazan Köyü'nde toprağa verilecek.
KAMER GENÇ'İN EŞİ SEVİM GENÇ'İN AÇIKLAMASI
Kamer Genç'in hayatını kaybetmesinin sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan eşi Sevim Genç, eşinin kendileri ve ülke için önemli bir değer olduğunu belirten Genç, Türkiye için çok fedakarlık yaptığını söyledi. Genç, eşinin demokrasi, insan hakları ve laiklik için mücadele verdiğini anlatarak, "Büyük stresler yaşadı. Maalesef hastalıkla da mücadele etti. Amerika'da 'öldü, ölecek' dediklerinde o diriliyordu ve kalbi çalışıyordu. Burada da aynı mücadeleye devam etti. Son ana kadar kalbi durmadı. Hatta nefes alamıyordu ama kalbi çarpıyordu. Çok üzgünüz, sevenlerine, Tuncelililere çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Kamer Genç'in ülkesini çok sevdiğine vurgu yapan Sevim Genç, "Ülkede kargaşanın olmasından, insanların birbirini öldürmesinden büyük üzüntü duyuyordu.LİDERLER TAZİYEDE BULUNDU
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamer Genç'in hayatını kaybetmesinin ardından taziyede bulundu. Kılıçdaroğlu mesajında Genç'i hastanede ziyaret ettiğinde hissettiklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu baş sağlığı mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye siyasetinin, demokrasi mücadelesiyle özdeş ismi Sayın Kamer Genç'i kaybettik. 1940 yılında Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde doğan Kamer Genç, son nefesini verdiği bugüne kadar Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerine bağlı bir Cumhuriyet çocuğu olarak yaşadı. İnşaat işçiliğiyle başlayan yaşam mücadelesini, Vergi Denetmenliği, Danıştay Tetkik Hâkimliği ve Serbest Müşavirlik yaparak sürdürdü. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrasında üyesi olduğu Danışma Meclisi'nde parlamenter demokrasinin ve insan haklarının yılmaz savunucusu oldu. Danışma Meclisi'nden istifa ettiği 1983 yılına kadar inandığı ilkelerden vazgeçmeksizin görev yaptı. TBMM'de görev aldığı 6 yasama döneminde de hakkın, adaletin, eşitliğin ve siyasi ahlakın öncüsü oldu. Tunceli'nin 'Kamer Ağabeyi' Kamer Genç, benim için her zaman 'Kamer Bey' diye hitap etmekten onur duyduğum örnek bir isimdi. Kendisini bugün tedavisinin sürdüğü hastanede ziyaret ettiğimde, bir son buluşmanın, bir vedanın yaşandığını hissetmiştim. Ancak Cemal Süreya'nın 'Her ölüm erken ölümdür' dizesinin anımsattığı duyguyla anmak isterim ki ölümü kendisine yakıştırmak istememiştim. Cumhuriyet Halk Partisi ailesinin eşsiz üyelerinden biri olan Sayın Kamer Genç'i doğduğu topraklara, Tunceli'ye defnedeceğiz. O'nun yokluğunun yaratacağı eksikliği, kendisini yürekten bağlı hissettiği Cumhuriyetimizi daha da yücelterek gidereceğiz. Bu duygularla Sayın Kamer Genç'e Allah'tan rahmet; ailesine, tüm sevdiklerine, Tuncelililere ve Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarına başsağlığı diliyorum."
Kamer Genç'in hayatını yitirmesi üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de taziyede bulundu. Bahçeli, baş sağlığı mesajında Kamer Genç'e Allah'tan rahmet dileyerek, "Değerli Siyaset Adamı Eski Tunceli Milletvekili Saygıdeğer Eşiniz Kamer Genç Bey'in vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Türk Siyasi hayatına büyük katkıları olan Merhum Kamer Genç Bey'e Yüce Allah'tan rahmet; başta şahsınız olmak üzere, tüm yakınlarına, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
KAMER GENÇ KİMDİR?
Kamer Genç, 23 Şubat 1940 tarihinde Tunceli'nin Nazimiye İlçesine bağlı Ramazanköy'de dünyaya geldi. Yoksul bir Alevi ailenin çocuğu olarak yaşamına başlayan Kamer Genç, oldukça başarılı bir eğitim hayatı geçirdi. 1960 yılında Ankara'da Maliye Okulu'na yatılı olarak giren Genç, okulun tadilata alınmasıyla eğitimine bir süre memleketi Tunceli'de Tunceli Lisesi'nde devam etti, ardından Maliye Okulu'na geri döndü. Bir yandan babasının yanında çalışan Genç'in bu dönemde kardeşi Hıdır kızamık hastalığından hayatını yitirdi. Lise eğitiminin ardından 1966'da Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi'ni (Şu anki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitiren Kamer Genç, okulla birlikte Maliye Bakanlığı'nda staj yaptı ve Bingöl'e vergi kontrol memuru olarak atandı. 1966 yılında girdiği Danıştay sınavını kazanan tek isim oldu.[kaynak belirtilmeli] 1974-1976 yılları arasında Paris'te bulundu. Danıştay Tetkik Hakimliği ve Danıştay Savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay'daki görevi 12 Eylül'ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli'den Danışma Meclisi Üyeliği'ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi.
1983 yılında yeniden çok partili sisteme dönüşle birlikte Kamer Genç aktif olarak siyasetle uğraşma kararı aldı ve Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi ancak bu kararı Danışma Meclisi'nde veto edildi. 1987 yılına kadar mali müşavirlik yapan Genç, ardından milletvekili seçildi.
1993'ten 1995'e kadar, 1996'dan 1999'a kadar ve 2001-2002 arası TBMM Başkanvekilliği yapan Kamer Genç, 2002 yılında DYP'nin baraj altında kalması sonucunda milletvekili olamadı ancak 2007 yılında yeniden bağımsız aday olduğu seçimde seçilmeyi başardı. 2010 yılında eski partisi CHP'ye dönen Kamer Genç, son iki seçimde ise (1 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015) hastalığından ötürü milletvekili adayı olarak gösterilmedi.
Kamer Genç, 1966'da Danıştay sınavını kazanınca köyüne dönerek, ilkokuldan beri tanıdığı ve Tunceli Lisesi'nde beraber okuduğu Sevim Genç'i ailesinden istetti; Sevim Genç'in babası durumu olumsuz karşıladı.
Ankara Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan Sevim Genç, babasının olumsuz görüşlerine karşın Kamer Genç'in evlilik teklifini kabul etti. 1967 yılında evlendiler.
Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. İyi düzeyde Fransızca bilmekteydi.
Pankreas kanseri teşhisi konulmasının ardından 28 Ekim 2015'te tedavi amaçlı ABD'ye giden Kamer Genç, bir süre burada tedavi gördü.
Ardından Türkiye'ye dönen Genç, 22 Ocak 2016'da tedavi gördüğü İstanbul Gayrettepe'deki Florance Nightingale Hastanesi'nde saat 17.10'da hayatını kaybetti