Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Üniversiteler etraflarına kalın duvarlar ören yapılar haline gelirse ne üniversite için ne de içinde bulundukları toplum için iyi olur. İş dünyasıyla, sivil toplumla, meslek kuruluşlarıyla, her kesimle ilişki geliştirmeleri gerekir" dedi.
Yılmaz, Van-Erciş karayolundaki Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesinde 220 dönümlük arazide kurulan Teknokent'in açılış törenine katıldı.
Yılmaz, eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vali İbrahim Taşyapan ve YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın da yer aldığı törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin sadece eğitim ya da araştırma yapmak değil, içinde bulundukları toplumu daha ileriye taşımak gibi görevlerinin bulunduğunu belirtti.
Geçmişte daha içe kapalı üniversiteler varken, şimdi daha çok dışa açık üniversitelerin bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle dedi:
"Üniversiteler etraflarına kalın duvarlar ören yapılar haline gelirse ne üniversite için ne de içinde bulundukları toplum için iyi olur. İş dünyasıyla, sivil toplumla, meslek kuruluşlarıyla, her kesimle ilişki geliştirmeleri gerekir. Üniversitelerin içinde bulundukları coğrafyayı başka toplumlara açma sorumlulukları var. Bizde hükümet olarak bütün faydaları dikkate alarak son yıllarda üniversite alanlarında çok büyük yatırımlar yaptık. Geçtiğimiz yıl 4 milyar yatırım ödeneği tahsis ettik. Akademik personele yatırımlar yaptık. Özlük haklarını iyileştirecek adımlar attık."
1982 yılında kurulan YYÜ'nün depremin meydana geldiği yılda 18 bin olan öğrencisiyle, insanlar arasında "artık kimse bu üniversiteyi tercih etmez" şeklinde bir görüşün hakim olduğunu anımsatan Yılmaz, şu anda üniversitenin öğrenci sayısının 30 bini aştığını kaydetti.
2011 yılından bu güne sadece yatırım için üniversiteye 350 milyon liradan fazla ödenek tahsis ettiklerini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:
"Yurt yatırımlarıyla 500 milyona yaklaşan ödeneği üniversitemize tahsis etmişiz. Cumhurbaşkanımız bütçeden artan tüm parayı Van'a tahsis etmese kent şu anda bu durumda olmazdı. Bu bölgelerimiz içinde bulundukları durumu hak etmiyorlar. Bölgenin değerlerini yeniden canlandırarak Van'ın potansiyelini harekete geçirmek durumundayız. Van'da meyvecilik, turizm, sağlık, hayvancılık, sanayi alt yapısı var. Coğrafyamız ticarete müsait. Görev bize düşüyor. Moralimizi düzgün tutarak ortak akılla Van çok iyi, kalkınmış bir il haline gelecek. Van gelişirse çevresindeki illere de büyük bir ivme kazandıracak."
Başbakan Yardımcısı Yılmaz, konuşmasının ardından Atalay, Taşyapan ve Battal ile Teknokent'in açılışını gerçekleştirdi.