Van'a il dışından tedavi amaçlı gelen vatandaşlar için oluşturulan ve ücretsiz hizmet verilen otel konforundaki "refakatçi misafirhanesi", 15 ayda 19 bin hasta yakınını ağırladı.
Van'da Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hizmete açılan refakatçi misafirhanesi, sağlık hizmeti için il dışından kente gelen binlerce hasta yakını için sıcak bir yuva oldu. Ücretsiz hizmet veren misafirhanede ağırlanan hasta yakınlarına günde 2 öğün, 4 çeşit yemek veriliyor. Mutfak, banyo ve dinlenme odalarıyla hizmet verilen misafirhanede, il dışından gelen vatandaşların rahat bir ortamda konaklaması sağlanıyor.
ASP İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, AA muhabirine, SODES kapsamında oluşturulan misafirhanenin otel mantığıyla hizmet verdiğini söyledi.
Muş, Bitlis, Hakkari ve Ağrı gibi çevre illerden Van'daki hastanelere yoğun şekilde hasta geldiğini belirten Koç, kentte kalacak yeri olmayan hasta yakınları için ücretsiz konaklama sağladıklarını kaydetti.
Kente gelen vatandaşların mağdur olmaması için tüm imkanların seferber edildiğini ifade eden Koç, şöyle dedi:
"Amacımız hastanın tedavisi sürerken onunla beraber gelen, maddi durumları yetersiz vatandaşlarımıza sahip çıkmaktır. İl dışından gelen ve Van'da kalacak yeri olmayan birçok vatandaşımız ancak 3 gün ya da bir hafta otellerde kalabiliyor. Birçok vatandaşımız da hastanelerin acil servisleri, banklar ve farklı yerlerde yatmak zorunda kalıyordu. Bu hasta yakınlarının gidecek yerleri olmayınca hastaneden aldıkları belge ile bize başvurduğunda kendilerini misafirhanemizde ağırlıyoruz.
2015 yılından bu yana 19 bin vatandaşımızı bu misafirhanemizde ağırladık. Bu vatandaşlarımızın birçoğu da misafirhanemizde bir ay konakladılar. Bazı hasta yakınları da 6 ay bizde misafir kalabildiler. Hastası yoğun bakım ünitesinde kaldığı süre zarfından cebinde parası kalmayan hasta yakınımıza, vakıf yoluyla parasal destek sağladığımız da oldu. İnsanların zor durumlarında devletin şefkatini hissetmeleri, en azından kış soğuğunda ya da yaz sıcağında sığınabilecekleri bir yerin olduğunu görmeleri ve onların yüzlerindeki o mutluluğu görmek bizim için apayrı bir anlam taşıyor."
Tuşba Belediyesi ile yapılan protokol gereği her sabah misafirlere kahvaltı verildiğini aktaran Koç, vatandaşlara ayrıca diğer öğünlerde dört çeşit yemek ikram edildiğini ifade etti.
- "Kendi evimiz gibi görüyoruz"
Vatandaşlardan Fatma Güleryüz eşinin tedavisi için Hakkari'den geldiklerini belirterek, iki hafta kaldığı misafirhanede çok iyi ağırlandığını anlattı.
Misafirhanede kendileri için tüm imkanların sağlandığını kaydeden Güleryüz, "Burayı kendi evimiz gibi görüyoruz. Evimizde göremediğimiz rahatlığı burada yaşıyoruz. Çok güzel bir hizmet var. Misafirhanede kaldığımız süre boyunca, bize tüm imkanlar sağlandı. Gerçekten dört dörtlük bir yer. Buradan çok memnunuz. Allah buranın yapımına vesile olan herkesten razı olsun." diye konuştu.
Bitlis'ten annesinin tedavisi nedeniyle Van'a geldiğini ifade eden Nihat Balcı da misafirhanede gördüğü hizmet karşısında şaşırdığını söyledi.
Misafirhanedeki şartların çok iyi olduğunu dile getiren Balcı, şöyle devam etti:
"Burada üç gündür konaklanıyorum. Benden önce de kardeşim kalmıştı. Burası il dışından gelen refakatçiler için bulunmaz bir nimet. Zaten hastane hizmeti için il dışından Van'a çok sayıda vatandaş geliyor. Kente geldiğimizde sığındığımız ve evimiz olarak gördüğümüz sadece burası var. Refakatçılar için tüm imkanlar var. Burası il dışından gelip maddi durumları yetersiz vatandaşlar için büyük bir destektir. Burada kalarak büyük sıkıntıdan kurtulmuş oluyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kurumlara astığı yazıdaki gibi gerçekten biz büyük bir aileyiz. Allah devletimizden razı olsun."