Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Mehmet Erol Yarar, Türkiye'nin; Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa'daki Alpler'in toplamı kadar dağ yoğunluğuna sahip olduğuna işaret ederek, bunun iyi planlanması halinde Türkiye'nin dünyanın en büyük kayak ülkesi haline gelebileceğini söyledi.
Yarar, kayak sporunun çok meşakkatli, sistemli, disiplinli, bilimsel ve yoğun çalışma gerektiren bir branş olması sebebiyle yapılan yatırımların karşılığının, çok uzun yıllar içinde alınabilir nitelikte olduğunu belirtti.
Bu gerekçeyle eldeki imkanları en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Yarar, devrim niteliğinde modellerle, Türkiye'yi olimpik hedeflere taşıyacak sporcular yetiştirdiklerini söyledi.
Yarar, Türkiye'nin kayakta önemli bir potansiyele ve hedeflere sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin kayak potansiyeli, Alpler'in, Avusturya, İsviçre, İtalya ve Fransa toplamı kadar dağ yoğunluğuna sahip. İyi planlanırsa dünyanın en büyük kayak ülkesi haline gelebilir. Bunun için dağlarımız ve bölgelerimiz müsait ama bunu realize etmek tabii bizlerin, siyaset, üniversite, vali ve belediye başkanlarımızın işi. Türkiye olarak ikinciliğe değil, birinciliğe talibiz. Türkiye'yi bir numara yapmak için bütün faaliyetlerimizi yapıyoruz ve planlıyoruz. İnşallah sistematik çalışırsak, biz ve bizden sonraki nesillerin bunları görmeleri mümkün olacak. Bizim 12 yıllık bir projemiz var. 12 yıl içinde olimpik başarıyı yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Sporcularımızın kamp sürelerini artırarak, onlara iyi eğitim ve malzeme vererek, geçen sene uluslararası yarışmalarda 41 madalya alarak şimdiye kadar ki en yüksek madalya sayısına ulaşmayı başardılar. Bu biraz dokunma ve çaba ile kısa sürede oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde bunun çok daha iyi noktalara geleceğini ümit ediyoruz."
- 2026 Kış Olimpiyatları ev sahipliği hedefi
Kış sporlarında Türkiye'yi söz sahibi ülke yapma hedefi doğrultusunda 2026 Kış Olimpiyat Oyunları'nın ev sahipliğine aday olduklarını dile getiren Yarar, ulaşılabilir gördükleri hedef doğrultusunda öncelikle sporcu sayısını ve sportif başarıyı artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Yarar, Türkiye'nin 2014 yılındaki Soçi Kış Olimpiyatları'nda 4'ü kayak branşlarında sadece 6 sporcuyla temsil edildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Düşük performansa neden olan unsurlar, bir kere sporcu havuzumuz çok az. Bunu artırmamız gerekiyor. İkincisi, uluslararası standartta bir kayak eğitimi yapmamız gerekiyor. Bunu küçük yaşlardan milli seviyedeki sporcularımıza kadar yapmamız gerekiyor. Bunun için eğitim sisteminde bir devrim yapmamız gerekiyor. Kayak akademimiz, kayak liselerimiz gibi Türkiye'de şimdiye kadar olmayan konuları gündeme getiriyoruz ve bunları inşallah uygulamaya sokmaya çalışıyoruz."