20 Nisan 2016 Çarşamba 12:13
'Artık Davalar En Son Çare Olacak'

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuğun yargı sistemine yenilikler getirdiğini ve artık davaların en son çare olacağını belirterek, "Önce insanlar sorunlarını arabulucular vasıtasıyla çözümlemeye çalışsınlar. Her uyuşmazlıkta bu yolu denesinler. Bu denendikten sonra dava yoluna gelsinler. Bu da bir yönüyle iş yükünü hafifletecek bir sebep." dedi.

Öztatar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak 14 Kasım 2013 tarihinde kurulan arabuluculuk bürolarının günümüzde 59 adliyede yer aldığını söyledi.

Bugüne kadar 6 bine yakın kişinin arabuluculuk eğitimi aldığını, 5 bin civarında kişinin de eğitim alacağını aktaran Öztatar, Türkiye'de şu an 71 ilde arabulucu olduğunu ifade ederek, "30'a yakın arabulucu derneğimiz var. Yapmış olduğumuz arabuluculuk uygulamaları da 2 bin 500'e geldi. Buradaki başvuru başarı oranımız da yüzde 96. İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıktaki başarı oranımız ise yüzde 99 oranında." diye konuştu.

Son 6-7 ayda çok ciddi arabuluculuk talepleri aldıklarını anlatan Öztatar, sürecin başarılı bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin zorunlu hale getirileceğini anımsatan Öztatar, "Başbakanımızın açıkladığı 6 aylık eylem planı içerisinde 21 Haziran'a kadar arabuluculuk iş kavramı zorunlu hale gelecek. İşçi önce arabulucuya gidecek, çözemezse dava yoluna gidecek. Bu da yaklaşık 400 bin davanın arabulucu arkadaşlar tarafından çözümlenmesini getirecek." ifadelerini kullandı.

- "Yargıdaki iş yükünü azaltacak"

Öztatar, arabuluculuk sürecinin olumlu yansımalarını olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bir kere arabuluculuk süreciyle işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar çok daha kısa sürece çözülecek. Şu anda çok ciddi şekilde yargılanmayı uzatan sebeplerden biri işçi ve işveren uyuşmazlıkları. 3 yılda, 4 yılda uyuşmazlıklar sonuçlanmamakta. Burada hem işçi zarar görmekte hem de işveren. Oysa işçi ile işveren arabulucuya gittiği zaman çok daha kısa sürede sorunları çözülüyor. Şu anda çözdüğümüz uyuşmazlıkların yüzde 87'si bir günde ve bir günden daha az zamanda çözümlenmiş."

Süreçten hem işçilerin hem de işverenlerin kazanım elde edeceğine inandıklarını vurgulayan Öztatar, "Ekonomik bir sistem ve aynı zamanda sonuç olarak yargıdaki iş yükü azaltılmış olacak. Arabuluculuk yargı sistemine yenilikler getiriyor. Artık dava en son çare diyoruz. Önce insanlar sorunlarını arabulucular vasıtasıyla çözümlemeye çalışsınlar. Her uyuşmazlıkta bu yolu denesinler. Bu denendikten sonra dava yoluna gelsinler. Bu da bir yönüyle iş yükünü hafifletecek bir sebep." diye konuştu.

Bugüne kadar yargı aşamasında uzun süredir devam eden pek çok konunun arabuluculuk sayesinde kısa sürede çözüldüğünü aktaran Öztatar, şu örnekleri verdi:

"Samsun'da 72 ve 75 yaşındaki iki kardeş yıllardır bir ev için kavga halindeler, oysa arabulucuya gittiğinde şimdi barış içerisinde sorunlarını çözdüler. Yine bir İngiliz turist aile Antalya'da tatile geliyor. 11 yaşındaki kızı yaralanıyor. Maddi ve manevi tazminat davası açacaklar. Gidiyorlar arabulucuya, arabulucuda otel yetkilileri, 5 yıl boyunca deniz manzaralı bir odayı aileye tahsis ediyor. Onlar da maddi ve manevi tazminat davalarından vazgeçiyor."

Son Güncelleme: 20.04.2016 19:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.