Dünya kayısı başkenti" Malatya'da bu yıl yaklaşık 386 bin ton yaş, 89 bin ton kuru kayısı rekoltesi bekleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, yazılı açıklamasında, Türkiye'de ticari olarak kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'ine yakın kısmının Malatya'dan gerçekleştiğini belirtti.
Ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısılarının yine Malatya'da yetiştirildiğini aktaran Selvi, kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve yaklaşık 40 bin ailenin de geçimini kayısıdan sağladığını kaydetti.
Kent ekonomisinde önemli paya sahip kayısı rekoltesinin başta üreticiler olmak üzere, ihracatçılar, kayısı üretiminde çalışan işçileri ve kent halkının tamamını ilgilendirdiğini vurgulayan Selvi, şunları kaydetti:
"Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle mart ve nisan aylarında meydana gelen zirai don nedeniyle rakım, topoğrafik yapı, ağaçların yaş ve bakım durumlarına göre değişkenlik göstermekle beraber özellikle çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçek ve meyve döneminde hasara maruz kaldığı tespit edilmiştir."
Malatya'da 7 milyon 515 bin meyve veren kayısı ağacı bulunduğunu belirten Selvi, "Kentimizde bu yıl 386 bin ton yaş kayısı rekoltesi beklenmektedir. Bunun da 30 bin tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği değerlendirilmektedir. Geriye kalan 356 bin tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık 89 bin ton kuru kayısı elde edilecektir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık yüzde 10'u yaş, geri kalanı da kuru olarak değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı.