Suriye'de Esed rejiminin füzeli saldırısında yüzünün tamamı ve vücudunun bir kısmı yanan, sol eli ile sağ elinin parmaklarını kaybeden 3 yaşındaki Cene, geçirdiği 7 ameliyatın ardından yaşama tutunmayı başardı.
Suriye'de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta, çok sayıda çocuk ya hayatını kaybediyor ya da savaşın acı izlerini bedeninde taşımak zorunda kalıyor.
Esed rejiminin yaklaşık 6 ay önce Halep kentine düzenlediği füzeli saldırıda yüzünün tamamında ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluşan, sol elini kaybeden, sağ elinin parmakları kopan 3 yaşındaki Cene, bu acıyı minik bedeninde taşıyan çocuklardan sadece birisi.
Cene, annesi Menaz Şehabi ve iki kardeşiyle evde bulunduğu sırada füzeli saldırıya maruz kalmış. Saldırıda evleri yanarken, Cene'nin yanı sıra annesi ve iki kardeşi de yaralanmış. Durumu çok ağır olan küçük Cene, babası Muhammed El Kaddur Hac Abu tarafından annesi ve 4 kardeşiyle birlikte Türkiye'ye getirilmiş.
Kilis'ten ambulansla İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edilen küçük Cene, yaşamından ümit kesilmesine rağmen, yaklaşık 4,5 ay yoğun bakım tedavisi ve geçirdiği 7 ameliyat sonrası hayata yeniden bağlandı.
Küçük yaşına rağmen tarif edilemez acı yaşayan küçük Cene'nin ailesi kızlarının eski görünümüne kavuşamayacak olduğunu bilmelerine rağmen Türkiye'de estetik veya yüz nakli olacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.
Baba Muhammed El Kaddur Hac Abu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok acı günler yaşadıklarını ancak yine de Allah'a şükrettiklerini söyledi.
Evlerine füze atılması sonucu eşi ve çocuklarının yaralandığını anlatan Hac Abu, olayda küçük kızı Cene'nin yüzünde ve vücudunda derin yanıklar oluştuğunu ifade etti.
Türkiye'ye sığındıklarını, durumu hafif olan eşi ve iki kızının Gaziantep'e, Cene'nin ise Malatya'ya sevk edildiğini anlatan baba Hac Abu, "Eşim ve iki kızım tedavisinin ardından taburcu oldu. Ancak Cene yaklaşık 4,5 aydır Malatya'daki yanık ünitesinde tedavi altına alındı." diye konuştu.
-"Doktorlarımıza, hastane yetkilileri ve Recep Tayip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz"
Küçük kızı Cene'den Suriye'deki doktorların umutlarını kestiğini belirten Hac Abu, şöyle devam etti:
"Durumu çok kötüydü. Buraya geldik ve doktorlarımız Cene ile yakından ilgilendi. Kızım 7 ameliyat geçirdi, hayati tehlikesini atlatarak şu anki durumuna kavuştu. Buradaki tedavimiz tamamlandı. Şu an eşim ve diğer çocuklarımın bulunduğu İstanbul'a giderek orada tedavimizi sürdüreceğiz. Buraya geldiğimizde çok kötü durumdaydık ve kızımdan umudu kesmiştik. Doktorlarımıza, hastane yetkilileri ve Recep Tayip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Bizimle ilgilenen herkesten Allah razı olsun."
Hac Abu, kızının küçük olduğunu ve şu an için yapılabilecek tedavinin gerçekleştirildiğini anlatarak, "Kızıma estetik veya yüz nakli yapılabilir mi bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz." dedi.
Suriye'de yaşanan savaşta çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini anımsatan Hac Abu, Esed'i Allah'a havale ettiklerini söyledi.
- "Ağır derece yanıkla geldi"
Cene'nin doktoru, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Cocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demircan da Suriyeli Cene'nin hastaneye, ağırlıklı yüz olmak üzere vücudunun çeşitli yerlerinde ağır derece yanıkla geldiğini söyledi.
Yüz ve kafa bölgesindeki ağır yanıkların kemiğe kadar ulaştığını belirlediklerini aktaran Demircan, yanık bölgelerin temizlenmesine ve kaybolan dokunun yerine getirilmesine yönelik tedavi uyguladıklarını anlattı.
Prof. Dr. Demircan, tedaviyle yaraların tamamen kapatıldığını aktararak, şöyle devam etti:
"Yaraların kapanması Cene'nin tamamen iyileştiği anlamına gelmiyor. Çünkü kulak, göz ve burunda yanıklar mevcuttu. Ayrıca yüz kasları tamamen yandığı için mimik ve yüz kaslarıyla ilgili sorunlar söz konusu. Bunların hepsinin estetik açıdan ileride çözümleri söz konusu olacak. Cene'nin ilk aşamadaki hayatını kurtarma ve yeniden hayata döndürme çalışmaları, yarayı tamamen kapatma süreci bitti. Ancak Cene'nin önünde daha tedavi aşamaları söz konusu. Bunlardan da en önemlisi estetik düzenlemeler olacak. İleride kafa ve vücut yapısı tamamen ortaya çıktıktan sonra çeşitli estetik operasyonlardan tutun da el ve yüz nakline kadar gidebilecek süreçler Cene'yi bekliyor."
-"En önemli konu psikolojik destek"
Yanık konusunda en önemli konunun psikolojik destek olduğunu anlatan Demircan, bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü kaydetti.
Prof. Dr. Demircan, Cene gibi aynı durumda olan çok sayıda Suriyeli çocuk bulunduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye'de savaşın başladığı günden bu yana en az Cene kadar ağır yüz, kafa derisi yanığı olan en ağır hastalar bize geliyor. Bize gelen çocukların çoğunluğu bu şekilde tedavi edilip hayata döndürüldü ama bunların hepsinin psikolojik ve estetik açıdan desteğe ihtiyaçları var. Türkiye'nin bu desteğinin hiçbir ülkede örneği yok. Burada Suriye'den gelenleri hiç ayırt etmeden tedavi ediyoruz. Her türlü destek söz konusu. Bu desteği de hükümetten alıyoruz."