Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren savaşın küçük mağdurları, sığındıkları Türkiye'de aldıkları eğitimle ülkelerinin geleceğini şekillendirmeye hazırlanıyor.
Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilere konteyner ve çadır kentlerde her türlü imkan sağlanırken, savaşın çocuklarına ise ayrı bir önem gösteriliyor. Barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra 80 bini kampta, 300 bini aşkın Suriyeli öğrencinin eğitimleri Türkiye'de, kendi dillerinde ve ülkelerinin müfredatına uygun olarak veriliyor.
Eğitimlerinden geri kalmamaları için her türlü imkanın seferber edildiği çocuklar da iyi bir meslek sahibi olup ülkelerinin yaralarını sarma hayalleri kuruyor.
Kamplarda klimalı ve tam donanımlı sınıflarda eğitim gören Suriyeli çocuklardan derslerinde başarılı olanlarla üstün zekalı olduğu değerlendirilen öğrenciler özel eğitime tabi tutuluyor.
Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve konteyner kente kurulan okulda 3 bin 400 öğrenci eğitim görüyor.
- "Savaş bitince ülkemize döneceğiz"
Yaklaşık 3 yıl önce Suriye'nin Hama kentindeki bombardımandan kaçarak, ailesiyle Türkiye'ye sığınan ve çok sayıda yakınını da savaşta kaybeden 11 yaşındaki Emine Barak da bu çocuklardan yalnızca biri.
Beydağı Geçici Eğitim Merkezi'nde eğitim gören 4. sınıf öğrencisi Barak, Türkiye'nin kendilerine sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, doktor olma hayalleri kuruyor.
Barak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok güzel imkanlara sahip olduklarını söyledi.
Suriye'de pek çok olaya şahit olduğunu ve yakınlarını kaybettiğini anlatan Barak, "Çok zor günler geçirdik. Şu an durumun daha da kötü olduğunu duyuyorum ancak biz Türkiye'de çok rahatız. Her türlü imkana sahibiz" dedi.
Barak, savaştan önce ülkesinin çok güzel olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Şimdi Suriye'deki tüm evler yıkılmış, harabe olmuş. Orada hiç akrabam kalmadı, dayımı, teyzemi öldürdüler. Çok üzülüyorum. Türkiye'de yaşamımızı sürdürüyoruz. Burada Türkçe öğrendim. Türkçe konuşmak çok güzel. Burayı çok seviyorum. Yarım kalan eğitimimi burada sürdürüyorum. Türkiye'de çok güzel bir yaşam sürüyoruz. Savaş bitince ülkemize döneceğiz. Eğitimimi tamamlayıp ileride doktor olmak ve hastalara şifa dağıtmak istiyorum."
- Kimi öğretmen, kimi veteriner olmak istiyor
Suriyeli Hüda Cuma ise yaklaşık 2 yıl önce Suriye'nin Hama kentinden kaçarak ailesiyle Türkiye'ye geldiğini anlattı.
Eğitimini tamamlayarak üniversiteye gitmek istediğini anlatan Cuma, savaş bittikten sonra ülkesine dönüp, veteriner hekim olarak çalışmak istediğini söyledi.
Aysun Barak ise Suriye'de kötü günler yaşadığını, ancak Türkiye'de kendilerine sunulan imkanlardan çok mutlu olduklarını kaydetti. Okulunu, öğretmenini ve arkadaşlarını çok sevdiğini anlatan Barak, öğretmen olup çocuklara katkı sağlamak istediğini kaydetti.
- "Türkiye'nin elçisi olacaklar"
Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde kurulan Beydağı Konaklama Tesisi'nin yöneticisi ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hamza Demiralp da kamptaki okulda anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 3 bin 400 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
Okulda Suriye müfredatına göre Arapça eğitim verildiğini anlatan Demiralp, öğrencilere haftada 5 saat Türkçe eğitim verildiğini de ifade etti.
Demiralp, okulda 24 Türk, 180 de Suriyeli öğretmen bulunduğunu aktararak, "Öğrencilere her türlü eğitim araç ve gereçleri tarafımızca karşılanmaktadır. Zaman zaman UNICEF tarafından da eğitim yardımı yapılıyor. Bu çocuklar gelecekte Suriye'nin yöneticileri olacak. Eğitimlerinden geri kalmamaları adına her türlü imkanı seferber ediyoruz. Bu öğrenciler gelecekte Türkiye'nin birer elçisi olacak" diye konuştu.