Malatya'da iki bahçede kurulan "Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi" ile bahçelerin çeşitli hastalık ve zararlılardan korunabilmesi için çiftçilerin cep telefonlarına uyarı mesajı gönderiliyor.
Yeşilyurt İlçe Tarım Müdürlüğünce ilçeye bağlı Gündüzbey ve Çayırköy mahallelerinde 2 meyve bahçesine yaklaşık bir yıl önce Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Fırat Kalkınma Ajansının "doğrudan faaliyet" desteğiyle oluşturulan sistem, 20 bin dekar tarım arazisinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı üreticileri bilgilendiriyor.
Zirai don tehlikesinin yanı sıra hava durumuna göre olası hastalık ve zararlıların meyve ağaçlarına vereceği zararı 3-7 gün önceden tespit ederek üreticileri kısa mesajla bilgilendiren sistem, rekolte tahmininde de bulunuyor.
İlaç kalıntısı bulunmayan ürünler elde etmenin amaçlandığı sistemde, ağaçlardaki olası hastalık ve zararlılara karşı nasıl ve ne miktarda ilaç kullanılması gerektiği yönünde bilgiler sunuyor.
Güneş panellerinden enerji ihtiyacı karşılanan sistem, rüzgarın hızı ile toprağın nem oranı hakkında da çiftçileri bilgilendiriyor. Sistem, aynı zamanda 7 günlük meteorolojik tahmin yaparak, hava sıcaklığı, bulutluluk durumu, yağış, toprak sıcaklığı, yaprak ıslaklığı, rüzgar hızıyla buharlaşma miktarı gibi verileri de ölçerek çiftçilere SMS yoluyla bilgiler gönderiyor.
- 15 mahallede etkin kullanılıyor
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce kurulan sistemin çiftçinin daha bilinçli ilaçlama yapmasına ve don tehlikesini önceden öğrenerek gerekli tedbiri almasına yardımcı olduğunu söyledi.
Ziraat Odası olarak sistemin kendilerine ve üreticilere pek çok faydası bulunduğunu anlatan Solmaz, sistemde 2 bahçeden alınan verilerin 15 mahalledeki tüm bahçeleri kapsayacak şekilde olduğunu ve bu mahallelerde etkin kullanıldığını aktardı. Solmaz, "Bu erken uyarı sistemi sadece don olayıyla ilgili değil. Zirai donu önceden bildirdiği gibi meyve ağaçlarına fazla ilaç atılmasını önlüyor. Meyve ağaçlarına ne zaman ilaç atılması gerektiğini çiftçilere bildiriyor. Sistem toprağın neminden tutun da meyve ağacının ihtiyaç duyduğu ilaç dahil pek çok konuda bilgi veriyor. Cihazdan alınan verileri çiftçimize bildiriyor." diye konuştu.
Cihazın meyve ağacında meydana gelebilecek hastalığı 3-7 gün öncesinden kendilerine bildirdiğini dile getiren Solmaz, bu sayede çiftçilerin hem ilaç israfından kurtulduğunu, hem meyvelerinin aşırı ilaçlı olmasının önüne geçildiğini ifade etti.
Yeşilyurtlu çiftçilerden Resul Özduman da sistemin kendileri açısından olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, "Önceden don olayını ya da hastalık olasılığını bize bildiriyor. Cep telefonlarımıza mesaj olarak geliyor. Böyle imkanlar bizler için çok yararlı. Herkesin faydalanmasını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.