Muş'un Serinova beldesindeki, Yatılı Bölge Ortaokulu (YBO) tarafından başlatılan "Gül Anne Okuldayım" projesinde görevli öğretmenler, okula kızlarını göndermeyen 200 aileden 75'ini ikna ederek, kızların hafta sonlarında eğitim görmesini sağladı.
Serinova YBO'nun Avrupa Birliği'ne sunduğu 180 bin lira bütçeli "Gül Anne Okuldayım" projesi, beldede okula gönderilmeyen kızlar için yeni bir umut oldu.
Kız çocuklarının okula tekrar kazandırılması amacıyla 2015-2016 eğitim öğretim dönemi ikinci yarıyılının başlamasıyla uygulamaya sokulan projeyle görevli öğretmenler yaklaşık 200 aileyi ziyaret ederek ikna etmeye çalıştı.
Zorlu kış şartları ve bölge halkının kız çocuklarıyla ilgili katı düşüncesine rağmen yılmadan çalışmalarını sürdüren öğretmenler, 75 aileyi ikna ederek proje kapsamında kızların okulda eğitim görebilmelerinin yolunu açtı.
Proje kapsamında servislerle evlerinden alınarak okula getirilen kız çocukları, proje kapsamında bir yıl boyunca İngilizce, Türkçe, matematik, fen bilgisi dersleri ile el becerilerini geliştirmeleri yönünde destek eğitimleri alacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.
AA muhabirine projeyle ilgili açıklamada bulunan Okul Müdürü Süne Gönüllü, proje kapsamında bugüne kadar 200 aileyi ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Yapılan ikna çalışmalar sonucunda okula sürekli ara veren 75 kız çocuğunu yeniden okula getirdik. Taşımalı sistemle merkeze bağlı Akkonak, Aligedik, Dumlusu ve Kıyıbaşı köylerinde ev ziyaretlerinde bugün iyi bir sonuç aldık ve 15 kız çocuğu daha yeniden okula getirildi. Toplam 75 kız çocuğumuz yeniden okula kazandırdı" diye konuştu.
Projedeki temel amacın hiç okula gitmeyen, sürekli devamsız sayılan veya okulu yarıda bırakan kız öğrencilerini yeniden okula kazandırmak olduğunu anımsatan Gönüllü, proje kapsamında AB tarafından gönderilen 180 bin lira ile gönüllü bir ekip oluşturduklarını söyledi.
Gönüllü ekiple belde çevresinde bulunun köyler ve mezraların kar kış gözetmeksizin gezildiğini aktaran Gönüllü, şöyle konuştu:
"Ekiplerimiz aileleri ikna çalışması yaptı ve kız çocuklarımızı yeniden okula kazandırmayı hedefledi. Biz de hedeflediğimiz sayıya ulaşmak için gayret gösteriyoruz. Bugün itibariyle hafta sonlarında iki gün Türkçe, matematik, fen, sosyal, İngilizce, ebru sanatı ve masa tenisi ile bu çocuklarımıza yeniden telafi eğitimi vermeye başladık. Bu eğitim bir yıl sürecek. İnşallah çocuklarımız bir yıl içerisinde alacağı eğitimle emsalleriyle ayni seviyeye ulaşacak. Bunun için çok gayret gösteriyoruz. Bu proje çerçevesinde yeniden eğitime kazandırdığımız öğrencilerimizi taşımalı olarak getirip, iki gün eğitim verdikten sonra tekrar ailelerine teslim ediyoruz. Bunun yanı sıra giyim yardımı ve çocuklarımıza günlük harçlık veriyoruz."
Ev işleri yapmak zorunda kaldığı için okula göndermediğini belirten Elif Akyol ise "Bizim akranlarımız okul okuyup kimi doktor, kimi öğretmen olurken, biz de evde çocuk ve hayvan bakıcılığı yapıyor, diğer ev işlerine yardım ediyoruz. Şu anda yeniden okula geldiğimiz için çok mutluyuz ve sevinçliyiz. İnşallah ailelerimiz bizi sonunu kadar okutacaktır" dedi.
Aligedik köyünde yaşayan ikiz kardeşlerden Zeynep Polat da, beşinci sınıfa kadar okuduklarını belirterek, maddi imkansızlıklar sonucu okula ara vermek zorunda kaldıklarını, imkan verildiği takdirde yeniden okumak istediklerini söyledi.