Hak sahiplerinin zorunlu trafik sigortası sayesinde araç sahibine başvurmadan doğrudan ilgili sigorta şirketine müracaatla tazminatlarını talep ve tahsil edebildiğini anlatan Şimşek, zorunlu trafik sigortasının Türkiye'nin toplam sigorta prim üretiminde son derece önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Üretimi yoğun olan bu sigorta kolunda hasar rakamlarının da son derece yüksek olduğuna işaret eden Şimşek, "Bu itibarla dünya uygulamasında sektörün sınırlı bir karlılıkla veya başa baş seviyelerinde yürütüldüğünü görmekteyiz" dedi.
Şimşek, zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin sigorta fiyatının, tüm taraflar için makul olması gerekliliğine bağlı olduğunu bildirdi. Şimşek, "Primler, araç sahipleri için ödenebilir seviyede olmalı, tazminattan sorumlu olan sigorta sektörü için de bu yükümlülüğü karşılayacak düzeyde olmalıdır" ifadesini kullandı.
"Kasko ile birleştirilmesi söz konusu değil"
Son dönemde zorunlu trafik sigortalarındaki prim artışlarının eleştirilere neden olduğunu ve vatandaşların tepkileri üzerine sorunun çözümüne yönelik bir çalışma başlattıklarını belirten Şimşek, zorunlu trafik sigortası ile kaskonun birleştirilmesi talebinin incelendiğini ancak bunun mümkün olmadığının görüldüğünü söyledi.
Zorunlu trafik sigortasının araç sahiplerinin üçüncü kişilere verecekleri zararlara karşı yaptırmak zorunda oldukları, kaskonun ise araç sahibinin aracını koruyan bir sigorta olduğuna değinen Şimşek,zorunlu trafik sigortasında üçüncü kişinin zararı karşılandığından primin poliçe yaptırılan aracın değeri ile bir ilgisi bulunmadığına işaret etti.
Şimşek, " Bu itibarla gündelik hayatta aracın değerinden hareketle getirilen eleştiriler trafik sigortasının kapsamına ilişkin eksik bilgiden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
İki tarafı da rahatlatacak formül bulundu
Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortasında son dönemde görülen fiyat artışlarında, yargı uygulaması nedeniyle oluşan belirsizliğin yanı sıra fiyatlamada daha önce yapılan sigorta şirketlerindeki risk ve prim hesapları temeline oturmayan düşük fiyat seviyelerinin kısa vadede arttırılmasının da etkili olduğunu söyledi.
Bu kapsamda yargı kaynaklı yapısal sorunun giderilmesi için yasal çalışmayı tamamladıklarını ifade eden Şimşek, buna ilişkin taslağı en kısa sürede Meclise sunacaklarını bildirdi.
Yapılan çalışma ile Yargıtay tarafından 2011 yılında kaldırılan "kusur indirimi" uygulamasını yeniden getirerek sigorta şirketlerini rahatlatacaklarını belirten Şimşek, aynı zamanda konuya ilişkin hukuki altyapının netleştirileceğini söyledi.
Prim oranları takibe alınacak
Hazine Müsteşarlığının sektörün uyguladığı prim oranlarının da takipçisi olacağını belirten Şimşek, böylece vatandaşın mağdur olmasının önüne geçeceklerini bildirdİ.
Trafik Sigortasında Çözüm Süreci Başladı
zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin sigorta fiyatının, tüm taraflar için makul olması gerekliliğine bağlı olduğunu bildirdi. Şimşek, "Primler,
15 Şubat 2016 Pazartesi 14:14
Son Güncelleme: 15.02.2016 14:15