23 Ocak 2016 Cumartesi 11:58
Grip olan çocuğa aspirin vermeyin

 

Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, Türkiye'nin ciddi bir grip enfeksiyonu ile karşı karşıya olduğunu belirterek, Adana’da H1N1 (Domuz Gribi)’den 10 ölüm vakası olduğunu söyledi. 

SIK KARŞILAŞILAN HASTALIK ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI

En sık karşılaşılan hastalıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirten Doç. Dr. Derya Alabaz, “Çocuklar yılda 4-8 defa, erişkinler 2-5 defa buna maruz kalırlar. İnfluenzaya yakalanma riski ise yılda 1-2 dir. Soğuk algınlığı ile kuş ya da domuz gribini karıştırmamak gerekiyor. Soğuk algınlığında klinik belirtisi iştahsızlık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hafif boğaz ağrısıdır. İnfluenza-Grip klinik belirtileri ise üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, yaygın kas ve eklem ağrısı, öksürük, çocuklarda gözlerde yanma-kızarıklık, bulantı/kusma, karın ağrısı ve ishal görülmesidir. Soğuk algınlığı virüsleri sıcak, kapalı mekanlarda daha kolay yayılır. Merkezi ısıtmalar burnun içini kaplayan ve virüslere karşı koyan burun sıvısını kurutur" dedi.Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu hastalıklara bağlı olarak yılda 250-500 bin arasında ölüm vakası olduğunu vurgulayan Alaboz, çocuklardaki grip tedavisine ilişkin bir uyarıda bulundu. 

KORUNMANIN TEMELİ HİJYEN

Dr. Alaboz, "Tedavide çocuklara grip döneminde. Reye sendromu riski nedeniyle aspirin ya da salisilat içeren antipiretikler yerine asetaminofen veya ibuprofen gibi diğer ateş düşürücüler kullanılmalıdır. Sıvı alımı artırılmalı, boğaz için sprey ve pastiller kullanılmalı. Riskli gruplar başta olmak üzere kişiler hekim kontrolünde önleyici tedbir olarak grip aşısı yaptırmalıdır. Korunmanın temelini hijyen oluşturmaktadır. Şahıslar sık sık ellerini yıkamalı, ellerini ağız, göz ve buruna götürmemelidir. Kişisel malzemeleri paylaşmamalıdır. Maske ve kağıt mendil kullanılmalıdır. Hasta kişilerle temas engellenmelidir” diye konuştu.

Son Güncelleme: 23.01.2016 17:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.